Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pół roku jestem właścicielem BMW E46 330D z 2000r. Skrzynia manualna.

Ciągle niestety nie mogę dojść ładu z dużym spalaniem. Jeżdżę głównie w trasie -80%. Mimo to BMW spala minimum 10L przy dość delikatniej jaździe. Prędkości do 120km.h.

Najśmieszniejsze jest to że wskazania komputera są rozbieżne:

W trasie komputer podaje 6,0L - auto spala 10L

W mieście 7,5L - autko spala 12L

Samochodzik oczywiście zaraz po zakupie dostał nowe płyny i wszystkie filtry, odmę również. Wyczyściłem EGR-a, dolot-chemicznie, dodałem bardzo dobry preparat na wtryski do paliwa, wyrzuciłem katalizatory, oponki 225 a teraz 205 z dobrymi ciśnieniami.

Mimo tych wszystkich czynności autko paliło podobnie. Rekord to 9L, cały czas trasa po 100km.h-120km.h bardzo bardzo delikatnie. Na kompie było 5,3l

Kupiłem oczywiście kabel do diagnostyki - tylko błąd świec żarowych. Nie wiem jednak jak odczytać wartości wtrysków i przepływomierza - nie wiem jakie są OK.

Kiedy nie miałem już pomysłów na przyczynę spalania postanowiłem odwiedzić hamownię - myślę.. dowiem się ile ma mocy, to będę wiedział czy silnik jest w miarę.

Autko miało 184konie i 430nm... Dostało również nowy program na 217km i 510nm.

Po programie przestało kopcić, jeździ bardzo bardzo przyjemnie.

Niestety BMW pali dalej tyle samo. Pisałem już o moim problemie w innym temacie, ale nic konstruktywnego to nie dało. Jeżeli możecie - doradźcie co z tym zrobić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Podgladajac niektore parametry na kompie mechanik z doswiadczeniem na tej podstawie zdiagnozuje Ci usterke. Po chipie np dawka paliwa sie zmienia, trubo dmucha z innym cisnieniem i dane katalogowe maja sie tutaj nijak. Jak auto nie trzyma serii to sie nie chipuje. Teraz chcialys sie dowiedziec co jest walniete. Zalozmy ze wymieniasz czesc, jedziesz na hamownie i masz wynik. Widzisz czy jest ok czy nie. Po chipie nie wiesz czy auto trzyma dobra moc czy nie. Nie wiesz ile powinno byc. Ostatnia mozliwosc to zle zrobienie chipa. Jesli dopasowywali oni go pod Twoj silnik, to jesli byl niesprawny podczas tego zabiegu, to mogli sie zasugerowac np blednymi oczytami przeplywki, co w efekcie zniweczy ich prace po wymianie jej na sprawna. Jak nie znajdziesz nikogo, kto by to ogarnal, to jedz do firmy godzie zrobili Ci chipa i popros zeby na jakis czas wgrali seryjny progra a chipa wrzuca jak sie z mechanika uporasz.