Skocz do zawartości

316i cos tryka przy hamowaniu lub na rondzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam wszystkich tak jak w temacie. jak jade i przychamowuje to slychac takie cos"trrrrrrrrr"slychac to gdzie jak by w desce rozdzielczej w srodku gdzies,albo jak jade w kolo rąda to tez tak robi..czy moze tak robic wentylator?mam climatronic i popiskuje mi on albo nawet nie raz nie chodzi..ale jak go wylacze calkiem i chamuje to tez to slychac,wlasnie gdzies jak by po srodku z tylu deski rozdzielczej..a wentylator ma mi kolega pomodz go nasmarowac bo ja nawet nie wiem gdzie on jest.prosze o podpowiedzi. Edytowane przez mlody23x
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
zawsze..abs to nie jest..zdaje sie ze moze wentylator bo szwankuje piszczy i czasami sie zatrzymuje albo nie chce włączyc. ale jak go wyłącze to tez tak robi..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A możę to ten śmieszny zawór przy nagrzewnicy? Tylko co to ma wspólnego z hamowaniem....
Opublikowano
nie mam pojecia..kurcze albo jak na radzie jade to tez slychac..tak jak by sie wlozylo patyk od loda w szprychy :lol: nie tak glosno ale slychac.
Opublikowano
pytał cie ktos o zdanie?

Zamiast się rzucać jak dziecko lepiej posłuchaj kolegi, bo ten tytuł wygląda jakby go pisał jakiś kiep po 3 klasach podstawówki.

Opublikowano
Kolego a na pewno gdzieś w okolicy deski bo u mnie jest identycznie ale to dobiega z okolicy koła przedniego chyba prawego ,tylko że ostatnio założyłem letnie na przód żeby zobaczyć co jest bo może coś ze stalówką nie tak czy coś :8) ale teraz na letnich to ten odgłos ustał przy hamowaniu a słychać go podczas jazdy ,na zimówkach znowu tak jak u Ciebie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chodzi o ortografie, nie jest to błachostka, moim zdaniem. Hamowanie przez CH rondzie przez "ą".

Ja bym dalej obstawiał ten zaworek. Było coś na forum na jesgo temat i taki właśnie dziwnym trykaniu.

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też mnie to dziwy, ale jak z pod deski.. to co innego? Chyba ze poluzował się silnik nadmuchu lub coś się tam dostało do nawiewu...
Opublikowano
Z drugiej strony masz chyba racje bo ten zawór jest blisko serwa jak sie nie mylę tak?? i stąd może być odczuwalne to "trykotanie" :D podczas hamowania ,ale na włączonym ogrzewaniu na max-a powinno ustąpić.Dzisiaj zobaczę u siebie jak to się ma do ogrzewania :)
Opublikowano

Witam

Ja również jestem zdania, że tytuł pisał analfabeta - chyba że masz na to papiery, to przepraszam.... albo nie, bo przecież przeglądarki mają teraz słowniki... :duh:

mlody23x dostajesz ostrzeżenie za wulgarne odnoszenie się do innych, którzy dosyć rozsądnie zwracają Ci uwagę. Ciężko się czyta Twoje zdania, już abstrahując od ortografii i interpunkcji, to składu tam też nie ma. Użytkownicy zwrócili Ci po prostu uwagę, że jak będziesz składniej pisał, to łatwiej będzie Cię zrozumieć, a co za tym idzie - pomóc.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
a ja mysle ze latwo sie czyta to co napisalem a oni zwracaja mi uwage tylko po to zeby cos tylko napisac.. no moze mam papiery :lol: heh przestancie juz sie czepiac takich szczegulow..nie bede siedzial ze slownikiem zeby cos napisac. wracajac do tematu,mi sie wydaje jak by to lopatki wentylatora o cos chaczyly ale przeciez na wylaczonym tez to slychac,nie raz ciszej..nie mam pojecia.
Opublikowano

Niestety to nie są szczegóły. Styl wypowiedzi świadczy o człowieku, brak interpunkcji, ortografii w dobie samo poprawiających słowników to jet po prostu lenistwo.

EOT

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
Już zostawcie temat tego czy robi błędy czy nie bo nie ukrywam że tez bym się chętnie dowiedział co powoduje ten dzwięk :roll: a nie będę zaśmiecał forum i zakładał identycznego tematu :)
Opublikowano
Tu mattiss - tomsen1, chcesz ostrzeżenie za nieśmieszne żarty? Myślę, że możemy to załatwić :twisted2:
Opublikowano

Witam

Ja jestem zdania, że silnik dmuchawy umiera - to jedno. Druga sprawa jest taka, że mogło coś wpaść do układu i teraz w specyficznych sytuacjach ociera się o łopatki dmuchawy. Trzecia możliwość jest taka, że ktoś tam już kiedyś grzebał i nie przykręcił dmuchawy, która sobie teraz lata na boki, czasem się zblokuje i nie masz nawiewu, a czasem o coś ociera i słyszysz ten dźwięk jak patyczek w szprychach. Generalnie rozkręcić i sprawdzić trzeba.

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

A jak się tak nakombinowałem z tym tekstem :cry2: :wink:

Na poważnie, to logicznie rzecz biorąc:

- skoro dzieje się tak na rondzie lub przy hamowaniu, to musi mieć związek z przeciążeniami działąjącymi na koło.

- wiatrak by mógł być, gdyby trykało podczas zwiększania obrotów, temperatury, etc.

IMAO coś z ukłądu jezdnego .

Opublikowano
Od razu lepiej usłyszeć coś pomocnego;) jutro będę sprawdzał :wink: Dzisiaj jechałem próbowałem się temu przysłuchać to tak jakby gdzieś z okolic układu kierowniczego no nie wiem juz sam trudno zlokalizować dzwięk :x :| a jaki wpływ miały by koła bo tak jak pisałem wcześniej na 15(zimówki) tylko przy hamowaniu stuka , a na 17 (lato) stuka podczas jazdy a przy hamowaniu nie :mad2:
Opublikowano

Oddaj to auto do Archiwum X albo gdzieś ;)

15' i 17' Co się zmienia? Ciężar koła....

ale jak ciężar koła (dobrze wyważonego) może powodować trykanie raz przy jeździe, a raz przy hamowaniu...?

chyba że...

większe koło podczas zwykłej jazdy powoduje takie samo przeciążenie jak hamująca 15' i jakie miejsce jest podatne na takie trykanie podzas jazdy, skręcania, hamowania... ta myślę, że..

http://i41.tinypic.com/fmsyzn.jpg

PS. teoria mocno naciągana, ale może? Co myślicie?

Opublikowano
koledzy napewno wykluczam układ jezdny,to normalnie słychac gdzies w desce rozdzielczej bardziej z prawej strony radia po szybą. w przyszlym tygodniu kolega spojrzy mi do dmuchawy bo ja myślę ze to cos od niej. tym bardziej ze czasami nie włącza się wiatrak i piszczy.