Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam troche nietypowy problem.

Padl mi prawdopodobnie silownik centralnego zamka w tylnych drzwiach. Ale zanim znalazlem czas na zrobienie tego musialem uzywac auto. Podczas jednych zakupow wcisnalem przycisk do ryglowania drzwi i tu sie pojawil problem. Podczas proby otwarcia dzwi i podciagniecia rygla, tenze wpada spowrotem jak by byl podlaczony do sprezyny. Ani trzymanie rygla ani otwieranie od srodka nic nie daje, auto jak bylo zamkniete tak jest. Poradzcie jak otworzyc lub tez jak zdjac tapicerke z drzwi bez ich otwierania, wtedy bym otworzyl auto. Z gory dzieki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja miałem taki problem u siebie i tak jak napisałeś powodem jest nie działający siłownik.W tym przypadku siłownik zamknął i nie otworzył,a jeżeli zamykasz auto z pilota to jeżeli siłownik nie otworzy to nawet ze środka auta nie otworzysz drzwi.Spróbuj na cierpliwość otwieraj i zamykaj centralnym,może otworzy Ci za którymś razem.U mnie niestety nie otworzył i jeździłem 3-mce z zaryglowanymi drzwiami.Pojechałem do fachowca który przez dwie godziny męczył się,ale otworzył mi auto bez uszkadzania czegokolwiek.W zamku jest jakaś blokada.Do tej chwili nie zmieniłem jeszcze zamka (brak czasu),mam odpięte sterowanie siłownikiem od niego i jak potrzebuję to otwieram i zamykam drzwi sam,nie mam na nich po prostu centralnego,a zamek działa bardzo dobrze.

Podobna sytuacja pojawia się często w E39 jak jest mróz-zamarzają zamki i wtedy albo nie można otworzyć,albo w lepszym wariancie zamknąć.Na razie musisz się upewnić czy tylko Ci nie przymarzł.

Jak znajdę link do tematu to podrzucę.

Edit:

Nie będę wrzucał linków do tematów, bo tam nie bardzo jest co czytać.Wrzucę Ci swoją wypowiedź.

Wyjmij kanapę z tyłu,wyjmij również uszczelkę w środku-tą co idzie dookoła drzwi,boczek delikatnie zdejmiesz bez rwania go.Po wyjęciu uszczelki drzwi zrobią się luźne,w zamku gdzie jest zapadka jest jakiś ząbek który trzeba wcisnąć i drzwi się otworzą.Mi otwierał drzwi fachowiec i widziałem jak to robił.A dalej to nie wiem bo mi się znudziło czekać i poszedłem kupić fajki .Swoją drogą nie podjął bym się tej roboty :D
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Dzieko chociaz za to. Co do zamarzniecia to na stowe nie mialo miejsca bo temperatury w UK nie sa tak niskie (dzisiaj 13 w plusie). Najciekawsze jest to ze rygielek w drzwiach sprezynuje, jak go wyciagasz to sam opada w dol ale nie pod wlasnym ciezarem tylko jest wciagany przez jakas sprezyne. Sprobuje to zrobic po swietach, tzn tak jak opisales chociaz nie wiem czy mi wyjdzie. Co do centralnego zamka to nie dzialal od kilku dni i raczej nie ma szans zeby zadzialal podczas wielokrotnego zamykania i otwierania. Do warsztatu nie powioze bo zedra ze mnie jak za woly (miedzy 40 a 50£ za godzine na warsztacie).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A skoro tak ciepło u Ciebie (u nas o połowę chłodniej) to przymarznięcie odpada.

Co do tego guzika w drzwiach to normalne,że wyłazi i się chowa jak chcesz otworzyć klamką od środka.W zamkach jest jakaś blokada, która działa dodatkowo przy zamknięciu z pilota.W instrukcji nawet pisze żeby nie zamykać auta z pilota jak ktoś siedzi w środku bo nie wylezie z niego.

Pozdrawiam kolegów na obczyźnie.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Dzieki za pozdrowienia.

Z tym rygielkiem to dziwna sprawa. Kilka razy zamykalem te drzwi wciskajac rygielek od srodka a pozniej dawalo sie go wyciagnac, a tym razem dupcia chlup, zablokowal sie na amen.

Z ta pogoda w uk to troche lipa, pobujal bym zadem mojej buni na sniegu (na asfalcie szkoda mi meczyc auta) a tu ani widu ani slychu o bialym puchu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tym rygielkiem to dziwna sprawa. Kilka razy zamykałem te drzwi wciskając rygielek od srodka a pozniej dawało się go wyciagnac

Tak zgadza się,ale jak zamykałeś ręcznie, a nie centralnym z pilota.Widocznie nie działał,a tym razem ten jeden raz zadziałał i zamknął.Ja bym jeszcze popróbował z pilota otwierał i zamykał może za którymś razem otworzy.Wtedy zdjąć boczek wyciągnąć kostkę z przewodami elektr. z zamka i ręcznie będzie Ci działał.Właśnie ja mam tak :wink:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
oczywiście,że tapicerkę da się wyciągnąć od środka...,należy odkręcić tylko wkręt pod klamką otwierającą drzwi od środka / okrągła zaślepka/ i potem delikatnie,zaczynając od góry odchylać tapicerkę aż wyskoczy z mocowań.Oczywiście połamiemy przy tym kilka kołków tapicerki,ale to koszt raczej niewielki.Siłownik centralnego jest przykręcony do zamka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak siłownik i zamek to jedna całość.

Zgadza się można zdjąć tapicerkę przy zamkniętych drzwiach bez jej uszkodzenia jak już wcześniej napisałem.Nie jest to jednak takie proste jak napisaliście,że odginamy i już, bo przy zamkniętych drzwiach boczek jest dociśnięty jeszcze przez uszczelki drzwi.Mi zdjęto boczek drzwi bez żadnej straty nawet jednej spinki :D .

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Siłownik centralnego nie jest przykręcony,jest tylko nasunięty-zatrzaśnięty na zamku i można go wyjąć bez demontażu zamka.