Skocz do zawartości

320d trzeszczy przy skręcaniu na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam bardzo ciekawy problem. Po odpaleniu na zimnym silniku słychać trzeszczenie, które wzmaga się przy skręcaniu. Proporcjonalnie do rozgrzania silnika problem znika. Tak więc na ciepłym nie słychać nic. Problem pojawił się miesiąc po wymianie alternatora. Pomyślałem, że będzie to miało coś z tym wspólnego. Pojechałem do mechanika. Stwierdził, że coś słychać, ale może któraś z rolek, ewentualnie łożysko. Rozebraliśmy pasek i sprawdziliśmy wszystkie rolki i łożysko alternatora. Rolki i łożysko było ok. Pasek micro był bardzo zmęczony więc go wymieniłem. Wydawało mi się, że to rozwiąże problem. Niestety nie... :mad2: :x Moja druga poszlaka to układ wspomagania. Żadna kontrolka się nie świeci...

Opublikowano
obstawiam wspomaganie, zobacz czy szczelne, czy pompa prawidłowo pracuje, może jakieś ubytki płynu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dolej płynu :) mi pomogło a miałem to samo :P przez paredziesiąt sekund po odpaleniu na zimnym.

Zgadzam sie u mnie też pomogło

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Sprawdziłem poziom płynu i faktycznie było go ciut mało. Pod autem nic nie zostawiam więc niby szczelnie wszystko. Na oko też nic nie widać czy leci czy nie. W każdym razie kupiłem Febi Dextron III i dolałem do maxa. Pomogło i jest już dobrze :P Przy wymianie oleju wymienię płyn cały i sprawdzę dokładnie szczelność.

Dziękuję za pomoc :)