Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam od paru miesięcy BMW E36 316 z 92 roku i jakiś miesiąc temu zaczeły się problemy, zaczeła sie dławić przy dodawaniu gazu, nie chciała wejść powyżej ok 3 tyś obrotów a jak weszła to coś strzelało pod maską, czasami ledwo jeźdźiła. pojechałem do mechanika (specjalizacja BMW) podłączył do komputera i wykrył że sonda lambda nawaliła, wymienił na orginalną bosha i przez 2 tygodnie śmigała bez problemów, niestety od jakichś 3 dnich sytuacja sie powtarza i znów sie dławi i dusi. Czy to znów ta sonda padła, czy co innego jest do wymiany. Dodam że zawory za jakiś czas mają iść do wymiany bo na zimnym silniku stuka jak disel ale to podobno nie ma związku z tą sprawą. Proszę o pomoc, odpiszcie tu albo na maila [email protected] Aha i chciałem dodać, że na 99% to nie przez paliwo, ponieważ zatankowałem ostatnio do pełna na stacji BP paliwo ultimate 98. Wcześniej tankowałem prawie zawsze na Esso również 98oktanową benzyne. Nie mam instalacji LPG

Świece były wymieniane we wrześniu a kable koleś sprawdzał miesiąć temu.

Dodam jeszcze że zaczyna go mulić podczas jazdy, czasem po odpaleniu, jak wchodze na wyższe obroty to strzela coś pod maską, wcześniej dzięki temu sie polepszało i nabierał obrotów, teraz raczej to nie pomaga. Kolejną rzeczą o której wspomne jest to że jak lekko dodaje gazu to ciągnie ją do przodu ale jak dodam minimalnie więcej to już obroty spadają i się dusi.

Dzięki za odpowiedzi, jutro zawiozę ją do tego mechanika może będzie wiedział co jej dolega ale licze na waszą pomoc.

Jeżeli znacie jakiś dobry i w miarę niedrogi serwis w woj. śląskim w okolicach Będzina i Sosnowca to byłbym wdzięczny również za to. Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Witaj ,najlepszy serwis jaki znam to serwis Robertabmw z naszego forum nie jednokrotnie każdy z nas spotkał się z jego radami na tym forum i mógł liczyć na jego ogromną wiedze i umiejętność przekazania tego w zrozumiały dla wszystkich sposób.

Więc najlepiej będzie jak się z nim skontaktujesz ,a na pewno ci pomoże :

NAPRAWA BMW EMEP

41-204 Sosnowiec

ul. Powstańców 7

tel. 0 602 26 90 62

e-mail: [email protected]

Powodzenia :cool2:

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
Strzelanie pod maska to objawa zbyt ubogiej albo zbyt bogatej mieszanki. Moze to byc faktycznie objaw uszkodzonej sondy ale rowniz przeplywomierza, ktory sie blokuje i nie daje odpowiedniej dawki powietrza.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Udało się, już wiem co to jest, otóż sonda lambda jest źle przylutowana spawy są koło siebie przez co robi się zwarcie a powinny być po skosie aby zachować duże odległości.A udało się to odkryć w serwisie boscha w czeladzi na piaskach (śląskie) :twisted2: Jestem bardzo zadowolony, ponieważ wszystko poszło szybko i gładko no i oczywiście wytłumaczono mi dokładnie o co chodzi i dlaczego się tak dzieje, troche mnie ta diagnoza kosztowała bo 80zł ale myśle że było warto. Teraz jak tylko znajdę czas to jade do mechanika który mi to spieprzył a raczej jego kolesie :/

pozdrawiam