Skocz do zawartości

Jak sprawdzić tuleje tylnej belki 525 IX touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem, strasznie stuka mi coś w zawieszeniu tylnym, podejrzewam tuleje tylnej belki ale nie wiem jak je sprawdzić wizualnie wyglądają ok , czytałem żeby zaciągnąć ręczny i próbować jechać, ale moje auto po prostu rusza.

Zauważyłem dzisiaj że jak jadę kompletem (5 osób) to mniej stukają

Amortyzatory są sprawdzone 72% czyli chyba odpadają

Macie jakiś pomysł na to?

Opublikowano
Po obu stronach slychac?czy tylko z jednej?Najlepiej jedz na szarpaki.Moze stukac poduszka amorka.Jak to poduszka to daj znac.Masz moze zawieszenie samopoziomujace?
Opublikowano
witaj,mam tez 525Tix,mam pytanko-czy działa u ciebie samopozomowanie,czy po ogciazeniu auto unosi sie do góry.Pytam po u mnie tak jak ustawie recznie pod smochodem tak jest non stop,pod ociazeniem nie unosi sie do góry(po krótkiej jezdzie wyskakuje komunikat aby przerególowac nivo),recznie jak krece to sie unosi i opuszcza,ustawiałem juz w roznych połozeniach-nic nie pomaga. co do stukania-jak wali to moze byc mocowanie amortyzatora w gniezdzie karoseri-musisz zdejmowac boczki z tyłu i dostac sie do mocowac amorków,gdy pobujasz autem bedziesz widział czy trzpien nie przebił poduszki,to najczesciej lubi sie zepsuc.
Opublikowano
Po obu stronach slychac?czy tylko z jednej?Najlepiej jedz na szarpaki.Moze stukac poduszka amorka.Jak to poduszka to daj znac.Masz moze zawieszenie samopoziomujace?

Byłem na tescie amorów i podczas testu nic nie stukało

Trudno stwierdzić wali z tyłu i to mocno, ale jak siadłem z tyłu to było słychać jakby z dołu, a zawieszenie samopoziomujące mam

Opublikowano
witaj,mam tez 525Tix,mam pytanko-czy działa u ciebie samopozomowanie,czy po ogciazeniu auto unosi sie do góry.Pytam po u mnie tak jak ustawie recznie pod smochodem tak jest non stop,pod ociazeniem nie unosi sie do góry(po krótkiej jezdzie wyskakuje komunikat aby przerególowac nivo),recznie jak krece to sie unosi i opuszcza,ustawiałem juz w roznych połozeniach-nic nie pomaga. co do stukania-jak wali to moze byc mocowanie amortyzatora w gniezdzie karoseri-musisz zdejmowac boczki z tyłu i dostac sie do mocowac amorków,gdy pobujasz autem bedziesz widział czy trzpien nie przebił poduszki,to najczesciej lubi sie zepsuc.

Szczerze mówiąc to nie wiem czy działa, ale jak wiozłem 5 osób plus bagaż to [BAD] nie siedziała i żadnych kommunikatów nie było

Opublikowano

Przydaloby Ci sie popracowac w takim razie nad hamulcem recznym.

Bo w ten sposob gumy pod belka najlatwiej sprawdzic.

Jezeli jest uszkodzone gniazdo amortyzatora to na szarpakach nie zawsze to wyjdzie.

Sprawdz czy przypadkiem nie masz peknietej sprezyny - to one lubia dawac taki glosny gluchy dzwiek.

Pozdro

Opublikowano
Przydaloby Ci sie popracowac w takim razie nad hamulcem recznym.

Bo w ten sposob gumy pod belka najlatwiej sprawdzic.

Jezeli jest uszkodzone gniazdo amortyzatora to na szarpakach nie zawsze to wyjdzie.

Sprawdz czy przypadkiem nie masz peknietej sprezyny - to one lubia dawac taki glosny gluchy dzwiek.

Pozdro

Sprężyny są ok

a ręczny mam ok tylko przednie koła ciągną mi auto, w takim razie sprawdzę jutro gniazda amora

Opublikowano

No to to ze przednie kola ciagna auto to nic nie szkodzi.

Trzeba tylko dodatkowa osobe aby klekla kolo belki i patrzyla jak mocna ugina sie przy zaciagnietym recznym i dosc sgresywnym ruszaniu.

Jezeli duzo i przy tym mozliwe ze uslyszysz uderzenie no to wtedy gumy te sa do wymiany.

• 1 rok później...