Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie, grzebałem ostatnio przy mojej e39 3.0d i znalazłem powerboxa sprzedający nic mi nie mówił że jest zamontowane coś takiego. Odłączyłem wtyczkę od tego gówienka i auto całkowicie straciło moc.Dodam że samochód pali bardzo dużo przy spokojnej jezdzie 13 litrów. Z miejsca jest strasznie zamulone tak do 1300 obrotów.Pytanie zostawić tego power boxa czy go wywalić.Jeśli mam go wywalkić to może ktoś wie gdzie on jest podłączony. z Góry dzięki za pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

hmm, przepraszam czy kupiłeś to auto bez jakiegokolwiek sprawdzenia ?

btw. 3.0d w automacie + chip ??? toz to samobójstwo skrzyni...

Opublikowano
Powerboxa wpina się między dwie wtyczki więc samo odłączenie z jednej strony nic nie da
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
Auto sprowadziłem z Niemiec a tam nie miałem jak sprawdzić.

jest napewno gdzie sprawdzic tylko trzeba pomnozyc razy 4.5 i tu jest problem ale coz napewno bylo taniuchno. pytanko do ciebie kupiles prywatnie od turasa???

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano

btw. 3.0d w automacie + chip ??? toz to samobójstwo skrzyni...

Odpowiednio traktowana skrzynia wiele zniesie :wink:

Opublikowano
Auto sprowadziłem z Niemiec a tam nie miałem jak sprawdzić.

jest napewno gdzie sprawdzic tylko trzeba pomnozyc razy 4.5 i tu jest problem ale coz napewno bylo taniuchno. pytanko do ciebie kupiles prywatnie od turasa???

Od pierwszego właściciela nie od turasa :cool2:

A jak myślicie Panowie przez tego boxa mam takie wysokie spalanie?

Opublikowano

Zaleta boxa jest to ze mozna go szybko i skutecznie zdemontowac- sprobuj to sie dowiesz. Generalnie to po zwiekszeniu mocy spalanie nie spada- choc wielu tak twierdzi. Box jest uwazany za rozwiazanie gorsze niz chip- oszukuje elektronike, co moze prowadzic wlasnie do tego sporego spalania. Zdemontuje, odlacz klemy od aku na noc zeby sie adaptacje skasowaly i wyjezdzij ze 2 baki paliwa- zobaczysz czy jest lepiej.

Spalanie masz wysokie, moja bierze tyle gazu przy mieszanej jezdzie a czasem lubie pocisnac. Ale u Ciebie jest automat i jesli krecisz sie w miesci lub na krotkich odcinkach to nie przejmowalbym sie tak bardzo. Warto podpiac pod kompa i wszystko posprawdzac.

Opublikowano
Właśnie wywaliłem box, na noc odłączę klemę i zobaczę jak autko będzie sie spisywało. Jak na razie nie widzę drastycznej zmiany w mocy.
Opublikowano
zobaczę jak autko będzie sie spisywało

Powinno spaść spalanie :wink:

Jak na razie nie widzę drastycznej zmiany w mocy.

Czyli widać że box "szału" nie robi...

Opublikowano
Powiem tak z dołu lepiej ciągnie bez boxa ale z góry box lepiej dawał radę.Ciekawe czy po odpięciu klemy będzie gorzej czy lepiej :twisted:
Opublikowano
Moim zdaniem nic się nie zmieni.
Opublikowano

skrzynia jest dobrze zabezpieczona, więc nie powinna dostać tak w dupe ...

co do spalania nie jest ono takie złe znajomy ma podobnie...

Jak brakuje Ci mocy jedź na profesjonalne zmapowianie z hamownia, tam będziesz widział co dostajesz. Boxy i chipy takie z ebay'a czy allegro omijaj .

Pozdrawiam Blacharzy.