Skocz do zawartości

318i M43 sedan 1998 - rytmiczne stukanie - co to może być ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Odkąd założyłem instalację gazową (sekwencja) do swojej 318i M43 sedan 1998, zaczęły się dziać następujące rzeczy:

- w pewnym momencie (po kilkunasto- lub kilkudziesięcio- minutowej jeździe) słychać niegłośne stukanie, tak jakby w okolicach nóg kierowcy. Stukanie to słychać z częstotliwością wystąpień co ok. 4-5 sekund. Stukanie nie zawsze występuje. Wg mnie może mieć to jakiś związek z nawiewem, ponieważ z reguły stukanie słychać przy jeździe z nawiewem ustawionym np na 21 st. Przy wyłączeniu nawiewu lub zmniejszeniu temp. do 18 st. często odgłosy ustają. Spodziewam się, że nie ma to nic wspólnego z LPG...

Co to może być? Co powinienem z tym zrobić?

Proszę Was o pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano

Miałem się dzisiaj o to zapytać, lekkie pukanie najbardziej wyczuwalne w pedale hamulca. Ta sama częstotliwość, niezależna od obrotów.

Podłączam się pod pytanie, ktoś wie?

Opublikowano

Kolega BIZON8000 ma rację, to elektrozawory dopuszczają ciecz do nagrzewnicy.

kostekwin:

Co to może być? Co powinienem z tym zrobić?

Proszę Was o pomoc. Pozdrawiam.

Przyzwyczaić się i zapomnieć.

Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

http://www.konstel.webs.com

Opublikowano

zgoda. elektrozawory.

Jak się zatem pozbyć tego irytującego na dłuższą metę stukania? Przyzwyczaić się? ...już się przyzwyczaiłem, ale mnie męczy to i nie zapomnę na pewno.

Co może tu pomóc? Wymiana takiego elektrozaworu? Jakaś regulacja? Ile będzie to kosztować?

Opublikowano
Bankowo elektrozawory.Poza wymiana raczej niewiele da sie zrobic.Jak tak ze 3 lata jezdzilem.Zauwazylem tylko ze przy lekkim zapowietrzeniu ukl chlodzenia te stuki byly o wiele bardziej slyszalne.Gdy dolalem plynu i odpowietrzylem ucichlo,ale nie calkowicie.Napisales ze zaczelo stukac po montazu lpg-byc moze tez nie masz w 100%odpowietrzonego.Mysle ze nie zaszkodzi sprobowac i mozesz to sprawdzic.
Opublikowano
w**rwia okrutnie, ciężko się przyzwyczaić... skoro to jest malfunkcja, to pewnie będzie się pogarszać i w końcu coś szlag trafi, tak?
Opublikowano
elektrozawór to są jakieś kosmiczne pieniądze w naprawie chyba, co?
Opublikowano

Jak tak patrzę na allegro... to używka takiego elektrozaworu w granicach 60-100 zł, chyba że źle patrzę... We wtorek podjadę na warsztat, zobaczymy co zaproponuje mi mechanik.

Mnie też to wnerwia trochu... :|

Opublikowano

Używka to loteria ja się naciąłem, nowe coś koło pięciu stów ( te podwójne) , jak dobrze kojarzę.

I też stukają. :)

AAAAA sorry: podwójne ok 880 zł, pojedyńczy nowy ok. 583 zł, w ASO, a więc ceny poleciały do góry.

Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

http://www.konstel.webs.com

Opublikowano
...podwójne ok 880 zł, pojedyńczy nowy ok. 583 zł, w ASO, a więc ceny poleciały do góry.

yyy... wiecie co? A niech se stuka.... :wink: :mrgreen: