Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Ostatnio zaczęły pojawiać się drobne błędy,a to podświetla się w drzwiach przycisk blokady drzwi,a to występują dziwne "obrazki" na wyświetlaczu, a to po przekręceniu kluczyka zaczyna "mielić" płytami w zmieniarce(czego wcześniej nie robił) i takie tam pierdółki. Nic nie jest "stałe",raz jest raz nie ma.

Podstawowych błędów serwisowych brak. Co za licho wstąpiło w mój samochodzik? Urok jaki czy co,a może egzorcysta potrzebny? :evil:

Jak ktoś z Was zetknął się z taką dolegliwością proszę niech się odezwie,jak temu zaradził? Nie chcę niczego sugerować ale............

Wczoraj czekałem na kogoś,nudziło mi się chciałem włączyć radio a tu wyświetla mi się komunikat: słaba bateria. Jak dotąd nie miałem problemu z zapalaniem(wczoraj też nie)może to o to chodzi?

Pozdr.

Opublikowano

Zacznij od doładowania akumulatora. Poczytaj trochę na forum o IBS i regulatorze napięcia w alternatorze.

W twoim przypdku jedna z trzech przyczyn:

1. Do naładowania lub wymiany akumulator.

2. Do wymiany regulator napięcia.

3. Do wymiany IBS (inetligentna klema minusowa na akumulatorze).

Opublikowano

Do wymiany IBS (inetligentna klema minusowa na akumulatorze).

Myślisz że ja to mam? Pirotechniczne odcięcie plusa mam (takie spore zgrubienie na przewodzie +)ale żeby zaraz IBS? Jak to sprawdzić?

Dla ułatwienia zacznę może od doładowania akumulatora a potem sie zobaczy. :)

W każdym razie dzięki,od czegoś trzeba zacząć.

Pozdr.

Opublikowano
Do wymiany IBS (inetligentna klema minusowa na akumulatorze).

Myślisz że ja to mam? Pirotechniczne odcięcie plusa mam (takie spore zgrubienie na przewodzie +)ale żeby zaraz IBS? Jak to sprawdzić?

Dla ułatwienia zacznę może od doładowania akumulatora a potem sie zobaczy. :)

W każdym razie dzięki,od czegoś trzeba zacząć.

Pozdr.

Dokładnie zacznij od doładowania i podpięcia auta pod kompa po naładowaniu. Jeśli chodzi o IBS to każde E60, E61 posiada ten bajer :mrgreen: .

Opublikowano

Dalej nie wiem jak wygląda IBS (ciekawe co on "daje"?) ale poszedłem za Twoją radą i podładowałem akumulator.Bez podłączania do kompa dolegliwości ustąpiły,dzięki.Zauważyłem jeszcze jedną rzecz,wcześniej po przekręceniu kluczyka autko nie było na 100% przekonane odpalić czy nie (2-2,5 sek.namysłu) po podładowaniu nabrało pewności co trzeba zrobić po przekręceniu kluczyka(odpala natychmiast). :D

Pozdr.

Opublikowano

Dalej nie wiem jak wygląda IBS (ciekawe co on "daje"?) ale poszedłem za Twoją radą i podładowałem akumulator.Bez podłączania do kompa dolegliwości ustąpiły,dzięki.Zauważyłem jeszcze jedną rzecz,wcześniej po przekręceniu kluczyka autko nie było na 100% przekonane odpalić czy nie (2-2,5 sek.namysłu) po podładowaniu nabrało pewności co trzeba zrobić po przekręceniu kluczyka(odpala natychmiast). :D

Pozdr.

Jeśli dolegliwości wrócą to raczej regulator napięcia do wymiany :cool2: .