Skocz do zawartości

520i Drobne błędy "w elektronice"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Ostatnio zaczęły pojawiać się drobne błędy,a to podświetla się w drzwiach przycisk blokady drzwi,a to występują dziwne "obrazki" na wyświetlaczu, a to po przekręceniu kluczyka zaczyna "mielić" płytami w zmieniarce(czego wcześniej nie robił) i takie tam pierdółki. Nic nie jest "stałe",raz jest raz nie ma.

Podstawowych błędów serwisowych brak. Co za licho wstąpiło w mój samochodzik? Urok jaki czy co,a może egzorcysta potrzebny? :evil:

Jak ktoś z Was zetknął się z taką dolegliwością proszę niech się odezwie,jak temu zaradził? Nie chcę niczego sugerować ale............

Wczoraj czekałem na kogoś,nudziło mi się chciałem włączyć radio a tu wyświetla mi się komunikat: słaba bateria. Jak dotąd nie miałem problemu z zapalaniem(wczoraj też nie)może to o to chodzi?

Pozdr.

Opublikowano

Zacznij od doładowania akumulatora. Poczytaj trochę na forum o IBS i regulatorze napięcia w alternatorze.

W twoim przypdku jedna z trzech przyczyn:

1. Do naładowania lub wymiany akumulator.

2. Do wymiany regulator napięcia.

3. Do wymiany IBS (inetligentna klema minusowa na akumulatorze).

Opublikowano
  • Autor

Do wymiany IBS (inetligentna klema minusowa na akumulatorze).

Myślisz że ja to mam? Pirotechniczne odcięcie plusa mam (takie spore zgrubienie na przewodzie +)ale żeby zaraz IBS? Jak to sprawdzić?

Dla ułatwienia zacznę może od doładowania akumulatora a potem sie zobaczy. :)

W każdym razie dzięki,od czegoś trzeba zacząć.

Pozdr.

Opublikowano
Do wymiany IBS (inetligentna klema minusowa na akumulatorze).

Myślisz że ja to mam? Pirotechniczne odcięcie plusa mam (takie spore zgrubienie na przewodzie +)ale żeby zaraz IBS? Jak to sprawdzić?

Dla ułatwienia zacznę może od doładowania akumulatora a potem sie zobaczy. :)

W każdym razie dzięki,od czegoś trzeba zacząć.

Pozdr.

Dokładnie zacznij od doładowania i podpięcia auta pod kompa po naładowaniu. Jeśli chodzi o IBS to każde E60, E61 posiada ten bajer :mrgreen: .

Opublikowano
  • Autor

Dalej nie wiem jak wygląda IBS (ciekawe co on "daje"?) ale poszedłem za Twoją radą i podładowałem akumulator.Bez podłączania do kompa dolegliwości ustąpiły,dzięki.Zauważyłem jeszcze jedną rzecz,wcześniej po przekręceniu kluczyka autko nie było na 100% przekonane odpalić czy nie (2-2,5 sek.namysłu) po podładowaniu nabrało pewności co trzeba zrobić po przekręceniu kluczyka(odpala natychmiast). :D

Pozdr.

Opublikowano

Dalej nie wiem jak wygląda IBS (ciekawe co on "daje"?) ale poszedłem za Twoją radą i podładowałem akumulator.Bez podłączania do kompa dolegliwości ustąpiły,dzięki.Zauważyłem jeszcze jedną rzecz,wcześniej po przekręceniu kluczyka autko nie było na 100% przekonane odpalić czy nie (2-2,5 sek.namysłu) po podładowaniu nabrało pewności co trzeba zrobić po przekręceniu kluczyka(odpala natychmiast). :D

Pozdr.

Jeśli dolegliwości wrócą to raczej regulator napięcia do wymiany :cool2: .