Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie wiem czy to co za chwile opisze to problem czy nie ale mnie irytuje i dlatego wole zapyta. Podczas jazdy na benzynie przy 130 pokazuje 10 litrów przy tak samo rozgrzanym silniku i ogolnie tych samych warunkach gdyz przełacze na gaz pokazuje mi niecałe 8 litrów przy tej samej predkości.

I teraz moje czy cos mi sie popsuło czy to normalne , ewentualnie dlaczego tak sie dzieje ?

Pozdr.

Opublikowano
Kolego tak musi być :) Dla pewności rozpędź się do tych 130km/h jak Ci pokaże te wskazane 10l, leciutko odejmij gaz i zobaczysz, że będziesz jechał nadal 130km/h a a pokaże, że 8 np. To nie jest dokładne urządzenie. Ono raczej Ci pokazuje czy jedziesz ekonomicznie czy też nie :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wskaźnik pokazuje te wartości na podstawie czasu wtrysku benzyny w danej chwili.

Po przełaczeniu na gaz te czasy się najzwyczajniej zmieniają. Jeśli masz interfejs od gazu to możesz odczytać te czasy podczas jazdy na benzynie i na gazie. Jestem pewny , że będzie różnica. Wynika to z różnicy w wydajności wtryskiwaczy benzynowych i gazowych.

wniosek

Jadąc na gazie olej wskazania z tego wskaźnika.

< założyłem , że masz sekwencyjną instalację gazową>

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!