Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

to mój pierwszy post, więc przepraszam, jeśli robię coś nie tak :)

Problem polega na tym, że w moim autku kończy swój żywot przepływomierz (auto muli, na 3 biegu ekonomizer dochodzi do 18l, na 4 biegu nie przekracza 10l, średnie spalanie jakie pokazuje komputer to 5,4l/100km; dodatkowo zostalo to potwierdzone na diagnostyce u 2 mechaników). Data produkcji auta to czerwiec 2001r (ostatnie 7 cyfr VIN -> CF59842).

Dzisiaj sprawdziłem i okazało się, że zamontowany mam przepływomierz BOSCH z końcówką numeru 314 (wyczytałem, że od listopada 2000r w E46 320D były montowane te z końcówką numeru 468!).

Co o tym sądzicie? Czy to możliwe, że auto pomimo daty produkcji wskazującej na nowszą wersję przepływomierza wyszło z fabryki ze starszą "wadliwą" wersją?

Opublikowano
314 to wadliwy przepływomierz. Kupuj taki z końcówka 527 i potem może się okazać że potrzebna będzie adaptacja przepływomierza. Byc może ktoś już zmieniał kiedyś i wsadził ci wadliwy(starszy) przepływomierz. Polecam Oryginał Boscha bo z zamiennikami różnie.
szukam
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Zastanawia mnie, czy regułą było, że po listopadzie 2000r w E46 320D 136KM były montowane TYLKO te nowsze, poprawione przepływomierze (numer 0 928 400 468)?

Jeśli tak, to wtedy byłbym pewien, że ktoś kiedyś zmieniał już przepływomierz w moim autku i wsadził nieprawidłowy. To również by oznaczało, że może nie będzie potrzebana adaptacja po zamontowaniu nowego przepływomierza (i związane z tym jeżdzenie po serwisach oraz dodatkowe wydatki).

Opublikowano
moj kolega ma z marca 2001 i jest nowa przeplywka bosch z koncowka 527 a Ty masz z czerwca wiec powinno byc to samo.Pewnie ktos przelozyl na 314.Podlacz pod kompa i sprawdz nr softu
Opublikowano

Sprawdzilem soft i okazalo sie, ze jest pod stary przeplywomierz:

- Part number, basic control module = 7 788 360

- Part number, programmed control module = 7 788 359

Tak wiec w przypadku wymiany przeplywomierza konieczna bedzie jego adaptacja!

Prawdopodobnie kupie sam wklad przeplywomierza firmy Pierburg 7.22684.09.0 (po pierwsze sporo osob go chwali, po drugie jest jednak duzo tanszy). No a potem udam sie do warsztatu na adaptacje.

Zastanawiam sie tylko, czy ten wklad bedzie fizycznie pasowal do przeplywomierza BOSCH 0 928 400 314, ktory mam teraz w aucie? Zakladajac, ze fizycznie bedzie pasowal, to moze i tak lepiej umiescic go w obudowie od BOSCH 0 928 400 468/527 (bo jak by nie bylo Pierburg 7.22684.09.0 jest zamiennikiem BOSCH 0 928 400 468/527, a ten z kolei rozni sie nieco od swojego wadliwego poprzednika)? Co o tym sadzicie?

Opublikowano
Może i gra warta świeczki, ale tylko wtedy jak dowiesz się dlaczego 314 był wadliwy. A gdy już się dowiesz co tak na prawdę ta wada fabryczna tego 314, to będziesz mieć odpowiedź czy zostawiać star,a obudowę czy zakładać od nowego.
Opublikowano
Może i gra warta świeczki, ale tylko wtedy jak dowiesz się dlaczego 314 był wadliwy. A gdy już się dowiesz co tak na prawdę ta wada fabryczna tego 314, to będziesz mieć odpowiedź czy zostawiać star,a obudowę czy zakładać od nowego.

tandolf jak zwykle tajemniczy :8) w 314 wadliwa jest obudowa która z czasem uszkadza wkład przepływomierza, więc zabieg który chcesz przeprowadzić jest bez sensu

Opublikowano

tandolf jak zwykle tajemniczy :8) w 314 wadliwa jest obudowa która z czasem uszkadza wkład przepływomierza, więc zabieg który chcesz przeprowadzić jest bez sensu

:D To dlatego, że są tematy prawie identyczne, a w nich zdjęcia przepływomierzy, linki do wątków o reprogramowaniu oraz tabelki z nr softu. Czyli wszystko to co będzie potrzeba wiedzieć przy wymianie wkładu :D A nawet można znaleźć filmik instruktażowy z programu DIS pokazujący procedurę sprawdzania poprawności wskazań przepływomierza, który przyda się, aby sprawdzić czy taka przekładka zdała egzamin w 100% :wink: