Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

prosze o info na temat BMW E28 525e w automacie...

pojemnosc 2.674 cm3

moc 92kW czyli jakies 125 KM...

warto ? czy raczej szukac innej E28 ? z innym silnikiem ?

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano

Miałem takie coś tylko w manualu i byłem zadowolony. Jeszcze kupię sobie kiedyś jakieś ładne e28 i będzie to albo właśnie Eta, albo 3,5. Osobiście polecam

Pozdrawiam

www.sosen.pl
  • Moderatorzy
Opublikowano

Miałem takie auto ponad pół roku, rewelacyjny silnik, który w połaczeniu z automatem sprawia autentyczną radość z jazdy. Dostepność momentu obrotowego, notabene wiekszego niż 2,5 litra w M30, pozwala na bezkompromisową jazdę przy, co ważne, niewielkim spalaniu - ok.8,5 l na 100 km. Jak zawsze istnieją pewne ale, jeśli auto ma seryjny tłumik jest cichsze od każdej rzedowej szóstki, silnik potrafi robić niesamowite przebiegi(znam auto, które właśnie przekroczyło 400 tkm), jesli jest serwisowany jak nalezy(jeśli go zagrzejesz i jest nie naturalnie głosny nie wierz, że to tylko zawory do regulacji), co do automatu jeśli nikt nie "przegiął" przeżyje auto(mam już trzecie E28 z automatem i nigdy nic się nie działo i nie dzieje-koniecznie zagrzej auto przed kupnem i sprawdź czy załącza wsteczny po jeździe do przodu, sam spotkałem kilka takich E28 z tym problemem. Ogólnie eta miala dwa silniki do 86 i po 86, różnia się bodajże 4 KM, nie są zbyt bogato wyposażone ale możesz trafić na klimę i elektryczne szyby ale bardzo rzadko, z reguły nie ma stabilizatora tylnego i blokady dyferencjału, która miała by rację bytu przy tym momencie obrotowym.

Gdybyś miał inne pytania chętnie odpowiem, naturalnie jeśli będę wiedział.

Pozdrawiam

GregM

E28 528 iA '84

Opublikowano
Były chyba ze 3 wersje mocy tego silnika, przynajmniej ja wiem o tylu- 122, 125 i 129koni. Stara eta była produkowana do końcówki 86 roku, a pod koniec tego roku i później czyli w 87 była produkowana tzw. Super Eta, która miała 129 koni i odlew głowicy o końcówce numeru 885 czyli takiej jaka była w 2.5 M20. Różniła się jeszcze kilkoma innymi rzeczami i uważam że warto byłoby zainteresować sie właśnie tym nowszym piecykiem, chociaż temu starszemu też niewiele można zarzucić.
www.sosen.pl