Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiatam

mam problem ze swoja 318i se benzyna

wiec....

od niedawna pojawil sie problem przy zmianie biegow np

wrzucajac 3 z 2i silnik automatycznie zaczyna szalec i wskakuje na bardzo wysokie obroty tak jakby sie redukowal bieg

musze natychmiast wciskac sprzeglo i odczekac pare sekund zebyu znow wrzucic 3 raz jeszcze

To samo wydazylo sie zmieniajac bieg z 3 na 4...a jadac autostrada nie jest to przyjemna rzecz...

Druga sprawa ze zaraz po chwili zalacza sie kontrolka oleju na zolto..i nawet gdy zgasze silnik i zamkne auto kontrolka oleju swieci sie nadal przez ok 10 sekund

Zamierzam zmienic olej filtry i swiece w przyszlym tygodniu ale najbardziej martwi mnie to co sie dzieje zmieniajac biegi

Nie dzieje sie to czesto ale pare razy mi sie to zdazylo...ok5 razy ...i wszystko dosyc niedawno

Zmieniam biegi przy 2-3 tys obrotow... i podczas tych kilku razy silnik wrecz zwariowal....i mam wrazenie ze bieg jest automatycznie redukowany lub wlacza sie neutralny bieg podczas jazdy !Boje sie ze gdybym wlaczyl i zostawil ten wyzszy bieg skrzynia biegow sie rozsypie bo naprawde dochodzi dziwny dzwiek z silnika-tak jakby silnik byl na bardzo wysokich obrotach

Bardzo prosilbym o pomoc i wytlumaczenie mi co sie moze dziac lub co nalezy zrobic zeby temu zapobiec.

Opublikowano

hej witam

poziom oleju jest ok i stan oleeju tez jest dobry

zamiaruje zmienic olej/filtry/swiece tak czy siak

powiem szczerze ze nie patrzalem na obrotomierz bo jak sie to dzieje zaraz panikuje

to tak jakby zmieniac bieg przy 4 -5 tys obrotow..przeciagac obroty przy zmianie biegw..z wlaczonym sprzeglem.czego oczywiscie nie robie-tak brzmi silnik wtedy tak to moge wytlumaczyc

stalo sie to sporadycznie-jak napisalem 5 razy

pedal jest ok...dziala jak powinien

sam niewiem co to moze byc

jutro podjade do mechanika tak czy owak

dla swietego spokoju

Opublikowano

witam

po zmianie:

oleju/filtru powietrza /filtru paliwa/filtru oleju/swiec/ i diagnostyce komputer wykazal nastepujace kody usterek:

2781-camshaft sensor

2731-function-camshaft control input

27BB-function camshaft control exhaust

wymienilem tez dwa sensory od walku rozrzadu niestety komputer nadal wykazuje te same usterki

jezeli mial ktos podobne doswiadczenia prosze o kontakt ze mna poprzez zamieszczony post lub wiadomosc prywatna

Ps.samochod to 318I SE z 2002 paliwo