Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem

po wlaczeniu klimatyzacji (manualna)

wszystko jest ok po przejechaniu powiedzmy 50km czy to zima czy lato

nadmuchy przestaja wypuszczac powietrze , auto paruje od srodka , po wylaczeniu klimatyzacji na kilka minut i ponownym wlaczenu wszystko wraca do normy i tak w kolko, jak ma miejsce ta sytuacja biorac na masa nawiew powietrze leci ale jak by gdzies w srodku deski z nawiewow leci slabiutko. Jezdzac do pracy sklepu itd. nie jest to zbyt uciazliwe lecz w trasie to jest żenujace. Może ktos mial podobny problem.

Opublikowano
jezeli masz problem z nawiewem to standardowy "jezyk" ukryty tak mocna w aucie ze trzeba pol dnia spedzic zeby go wyciagnoc on odpowiada za prace nawiewu, sile, i czy wogole cos bedzie wialo. ja mam tez padniety tylko ze mi szaleje a przy tym rozladowuje mi akumulator. jezyk tak zwany to rezystor ktory kontroluje sile nawiewu. pamietam pierwszy raz ta nazwe uwiez mi gotow bylem szukac prawdziwego jeza...
Opublikowano
Raczej jest to " jeżyk" z tym, że nie jest to wcale skomplikowane na forum znajdziesz nie jeden temat aczkolwiek pochłania to trochę czasu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
na 100% jeżyk , mi wymiana zajeła 2 godz. nie ma w tym nic skomplikowanego po za trochę trudnym dojściem i niewygodną pozycją pracy , całą instrukcje wymiany znajdziesz na forum
Opublikowano

Jeżyk jest chyba od obrotow dmuchawy, a u mnie nie wystepuje problem z moca dmuchawy

ona jest caly czas taka sama , wedlug mnie wyglada to tak jakby po jakimsc czasie spadala jakas "rura"

i zamiast wiac w nawiewy leci w deske. Wentylator chodzi na kazdym zakresie tak samo nie zwalnia itp, nie wiem na jakiej zasadzie reguloweany jest przeplyw powietrza, ale chyba cos z tym systemem jest nie tak. Poprostu przestaje leciec przez kratki a smuchawa chodzi bo ja slychac.

Opublikowano
Czujnik temperatury parownika, albo jest uszkodzony, albo przekłamuje i dopuszcza do oblodzenia parownika, a szron-lód zatyka szczeliny przez które ma przepływać powietrze. Dlatego słyszysz dmuchawę, ale nie czujesz jak dmucha. Jak wyłączysz klimatyzację na kilka minut cały lód topnieje i spływa pod auto, to tłumaczy dlaczego po kilkuminutowym wyłączeniu wszystko wraca do normy.
Opublikowano (edytowane)

a jak sprawdzic ten czujnik INPA?, gdzie on sie znajduje

Wydaje mi się że własnie w tym tkwi problem.

Po nabiciu z nadmuchu leciało powietrze o temp. 1-2 stopnie chwilami -1

Edytowane przez blachaxxx
Opublikowano
tak jest i od obrotow ale jak go odepnoes przestanie dmuchac wystarvzy wypnij bezpiecznik nr 50 ten bezpiecznik jest od jeza. wiec do roboty panie drogi.

popraw trochę pisownie bo ciężko odczytać

:)

Opublikowano
Opublikowano

Problem zlokalizowany padł czujnik temperatury parownika, niestety ten który jest koło nawiewu na nogi :cry2:

udało mi się go wyciągnąć i zamieniłem z tym co jest za panelem klimatyzacji, jutro kupie nowy i zamontuje. Wyjęcie tego czujnika jest dość kłopotliwe (przy nawiewie na nogi) ale da się zrobić , ja robiłem to w ulewnym deszczu i jakoś poszło tylko że jestem cały mokry.

Mam nadzieje iż teraz wszystko wróci do normy. :P

Opublikowano
Witam jestem nowy i też mam problem z nawiewem a mianowicie, gdy gasze silnik to nawiew dalej pracuje nawet gdy wyjmuje kluczyk i zamykam samochód też co chwile się włącza a rano mam jużwyczerpany akumulator i nie moge odpalić Prosze o pomoc może wie ktoś jak to samemu naprawić.
Opublikowano
Witam jestem nowy i też mam problem z nawiewem a mianowicie, gdy gasze silnik to nawiew dalej pracuje nawet gdy wyjmuje kluczyk i zamykam samochód też co chwile się włącza a rano mam jużwyczerpany akumulator i nie moge odpalić Prosze o pomoc może wie ktoś jak to samemu naprawić.

A w tym wypadku to "kochany" jeżyk się odzywa, czyli to co pisali koledzy wyżej.