Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewien problem. Chce wymienic galke zmiany biegow w 5-biegowym manualu E46. Wydaje mi sie ze trzeba ta galke tylko mocno pociagnac do gory i sama zejdzie a może jest przykrecana probowalem to zrobic i nic, nawet nie drgnie. Moze trzeba uzyc wiecej sily, ale ja boje sie cos popsuc. Czy ktos juz to wymienial? Prosze o pomoc.

Z gory dziekuje

KONTAKT : 511-011-655
Opublikowano

Wiesz co kolego? Mam podobny problem. Chcialem ostatnio wymienic galke i jak wyczytalem w necie trzeba tylko chwycic dwoma rekami i MOCNO pociagnac do gory. Nawet dzisiaj probowalem to zrobic, ale mi nie wyszlo. Mam podobne obawy jak Ty. Nie chce zeby cos zaraz jakiegos luzu dostalo, albo zeby cos sie urwalo.

Walcze z tym od kilku dni, jak sie zdenerwuje to szarpie z calych sil i nie schodzi. Potem mam wyrzuty sumienia, czy czegos i nabroilem. ;-)

Exx
Opublikowano

Ale kiedys dawalem dla mechanika, to wymienil mi mieszek, itd. Wszystko gra.

A ja nawet dzisiaj szarpalem, ciagnalem, itd i nie schodzi za cholere.

Exx
Opublikowano (edytowane)
To go pozdrów bo jeśli gałka już była zdejmowana to gdyby była prawidłowo zamontowana z powrotem to na bank byś ją wyjął bez większych problemów. Sam niedawno wymieniałem mieszek i wyszła mi za pierwszym podejściem. Chyba, że chcesz założyć jakąś inną niż ori BMW i auto się broni :mrgreen: Edytowane przez scarab
Opublikowano

hmm, nie trzeba na niej siadać :mrgreen: Z wyczuciem, bez większej siły, poczujesz jak wskoczy na miejsce :)

Jeśli faktycznie ciągniesz bardzo mocno i nie schodzi to uważaj bo może ten mechanik spieprzył i możesz narobić sobie problemów... :roll:

Opublikowano

sposób demontażu gałki:

włączasz 2 bieg, idziesz na tylnie siedzenia i mocne szarpniecie i gałka w rękach :cool2: NIE MA OPCJI by nie zeszła... testowane wiele razy :cool2:

zakładanie galki:

nakładasz gałkę na trzpień (trzeba zalukać do środka gałki) i lekko z "piąchy" i klik - galka na miejscu

Opublikowano
ja swojego czasu podchodzilem z 5 razy zeby sciagnac galke. na kazdy z mozliwych sposobow szrpalem i nie dawalem rady. dodam, ze byla zima (zimne, sztywne plastiki). ktoregos dnia wzialem szuszarke do wlosow i najzwyczajniej podgrzalem galke i zeszla bez wiekszych oporow. sprobuj moze pomoze.

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

Opublikowano
sposób demontażu gałki:

włączasz 2 bieg, idziesz na tylnie siedzenia i mocne szarpniecie i gałka w rękach :cool2: NIE MA OPCJI by nie zeszła... testowane wiele razy :cool2:

zakładanie galki:

nakładasz gałkę na trzpień (trzeba zalukać do środka gałki) i lekko z "piąchy" i klik - galka na miejscu

Metoda sprawdzona osobiście , wszystko poszło cacy , gałka zeskoczyła i po załeniu mieszka lekko z piastki i wskoczyła na swoje miejsce. :P

Dzieki za dobrą rade :cool2:

KONTAKT : 511-011-655
  • 2 lata później...