Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nastepujacy problem...

Z okolicy panelu klimatyzacji dochodza dziwne dźwieki, takie jakby trzaski, brzęczenie, terkotanie. Odglosy te wystepuja zarowno w czasie pracy nawiewu jak i po jego wylaczeniu. Co ciekawe... problem ten wystepuje rowniez po wylaczeniu zaplonu i wyjeciu kluczyka za stacyjki!! Dzwieki ustają samoczynnie dopiero po pewnym czasie

W pierwszym momencie myslalem ze to moze radio wydaje takie odglosy bo kupilem auto z niefabrycznym odtwarzaczem mp3. Niestety po wymontowaniu radia problem wystepuje dalej.

Co moze byc przyczyna?? Czy to moze byc tzw. "jeż" czyli rezystor dmuchawy??

Opublikowano
Też to miałem, i chyba nadal mam (w końcu przestałem na to zwracać uwagę) , dzwięk jakby wiatraczka kręcącego się za panelem klimy, wymieniłem jeża bo i z klimą miałem problem, ale nie pomogło, uznałem że tak musi być....
Opublikowano

w panelu klimatyzacji jest mały wiatraczek, który zasysa powietrze na czujnik - może ma już wypracowane łożyska i grzechocze.

Ten wiatraczek ma pracować do około 15min po wyłączeniu zapłonu...grzechocząca dmuchawa to inna sprawa.

Opublikowano

Po wymontowaniu radia i uzyskaniu dostepu do panelu klimy okazalo sie ze to rzeczywiscie ten wiatraczek. Brzeczenie ustaje po zatrzymaniu wiatraczka palcem, a wiec to ten skurczybyk tak bardzo mnie wkurza.

Panel mam juz w rekach, ale jak sie okazalo zeby dostac sie do wiatraczka trzeba go rozkrecic, a trzymają go 4 torxy w rozmiarze wlosa :x Zamowilem wlasnie klucze przeznaczone do telefonow komorkowych bo w zadnym markecie ani sklepie z narzedziami w moim miescie nie znalazlem tak malych torxów.

Zanim jednak rozbiore panel chce Was zaypytac czy jesli wyrobily sie lozyska tego wiatraczka to istnieje szansa na jego naprawę? Czy mozliwe jest kupno samego wiatraczka (nie moge znalezc na allegro) czy trzeba kupowac caly panel?? W sumie koszt panelu to jakies 70-80zł ale zawsze istnieje ryzyko ze ten "nowy" bedzie cierpial na to samo :roll:

Opublikowano

zawsze jest możliwośc tyle ze nie szukaj w aso ani w motoryzacyjnych bo tam sie w drobnostki nie opłaca bawić

spisz model łozyska podjedż do sklepu z łożyskami i ci zamówią za 15-20zł tyle ze nie bedzie to część do auta ale zamiennik o trakich samych wymiarach i parametrach

z włąsnego doswiadczenia wiem ze takie rzeczy duuuuuzo taniej wychodzą jak w aso (oringi,simeringi,inne drobne sprawy)

Opublikowano
nyguss-spec-BMW czy widziałeś jak to wygląda w środku że chcesz tam łożyska naprawiać !? :mad2: W wiatraczkach komputerowych też wymieniasz łożyska? Przesmarować i jakiś czas będzie grało, a w między czasie poszukać innego panela klimy.
Opublikowano

nie widziałem (chodziło mi raczej o łozysko w wentylatorze nagrzewnicy)

odpisuje tylko czy da rade kupić łożysko same( nie wnikam czy tam jest w ogóle łożysko czy tylko sie ślizga w teflonie)

domyślam sie ze to jest miniaturka i tylko dobre smarowanie na jakiś czas pomoże

najlepiej czysta nafta dłużej bedzie hulać jak po wd40