Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pacjent to E36 2,0 1996r w AUTOMACIE, od pewnego czasu auto lekko "świruje"- gaśnie na wolnych obrotach,(nie zawsze) potrafi też zgasnąć po puszczeniu gazu np. przy dojedzie do krzyżówki, i ciężko odpala (trzeba z 10sek pokręcić, chwyta jak by na 2 gary, po czym odpala) Dziś byłem na kompie i pokazało:

25 - Stopień końcowy układu podgrzewania sondy lambda -1

83 - Czujnik położenia i obrotów wału korbowego.

Czy to znaczy ze oba te elementy podlegają wymianie??

Na allegro moża kupić sondę za 100zł i można za 500zł czy ta za 100zł będzie wskazywała poprawnie?? Auto jest szwagra który nie za bardzo ma pojęcie o mechanice, dlatego chciał bym przedstawić mu konkretne fakty i kwoty ile go będzie to kosztować.

Opublikowano
pierwsze to wyczysc tez silniczek krokowy. sonda za 100zl to padaka. ja kupilem za 200 bosala mam pol roku i narazie smiga bez problemu. te pierwszy bląd niewiem co znaczy ale chyba grzałka sondy czy cos takiego. no a drugi bład to czujnik polozenia walu.czyli on jest napewno do wymiany.jak on jest uszkodzony to wlasnie moga byc takie objawy z odpalaniem itd ale ten pierwszy bład niech ktos jeszcze sie wypowie.
Opublikowano

Pierwszy błąd to problem z podgrzewaniem sondy .Grzałka jest w sondzie, więc tylko wymiana.Oczywiście na początku trzeba wyeliminować np urwane przewody ,oraz kostkę,gdzie lubiła się dostawać woda.

Drugi błąd to do wymiany czujnik wału ,proponuje oryginał.

Te dwa błędy mogą mieć wpływ na takie zachowanie samochodu,a już na pewno czujnik wału.

Opublikowano
Dziękuje za zainteresowannie, co do czujnika byłem pewny tylko nie wiedziałem co z tą sądą. Wobec tego w weekend wymienie ten czujnik i zerknę na tą wtyczę i przewody od sondy czy może nie są uszkodzone. Ten czujnik to tylko ori szukać czy jak porządny zamiennik kupię to też będzie ok? Na alledrogo widziałem NGK to by mógł być??