Skocz do zawartości

E36 2.0i Vanos - Zamulone, słabe, połowa mocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słabe BMW, "ZMULONE"

Witam, posiadam od niedawna BMW e36 Coupe z 1996 roku-full opcje z silnikiem 2.0i z vanosem (+lpg ale nie jeżdzone na nim obecnie). Problem tkwi w tym,że samochód do tej pojemności ma przypisaną dość sporą moc-150KM a ostatecznie tego nie czuć. Nawet 1.6 daje mu rady :oops: . Na postoju wkręca się ładnie na obroty, silnik równo pracuje, wszystko jest idealne. 150KM powinno lekko wgniatać w fotel a tym czasem nawet gumy się tym nie da spalić, chyba,że się wspomogę wstecznym :shock: .

Czasem, w momencie gdy BMW dobrze wkręce na obroty-najczęściej na 2'im biegu to lekkiego kopa dostanie przy 5tyś obr/min, którego powinna dostać wcześniej. Wsiadając w auto nie ma zabawy, kompletna porażka, gdy wciskam gaz tylko patrze co się dzieje, zero "manewru" silnikiem-czuje się tak jakby auto ważyło 3 tony więcej albo wrażenie jest takie jakby był tam włożony silnik od malucha :duh: . Co może być przyczyną słabego silnika ?

Warto dodać, że jest szczelny, nie ciągnie lewego powietrza, może problem tkwi w vanosie? - jak to sprawdzić? Nikt nie ma podobnego, żeby podpiąć, na szrotach marnie-co robić :?:

:idea: Jeszcze raz obojawy :

-zmulony,

-przy ostrym ruszaniu nie jest wstanie przekręcić kołem,

-czasem wciśnie w fotel na 3 sekundy przy dużych obrotach,

+filtry są wymienione

+ silnik po remoncie.

Proszę o pomoc :)

Edytowane przez mateusz_maniek_92

Opublikowano

Kolego,podstawą jest podłączenie pod kompa.

Możliwe że masz sondy walnięte,przepływkę lub któreś z czujników. Nie da się tego wywróżyć.

Jedź na podpięcie kompa zczytaj błędy ,poproś o kody i nam podaj będziemy działać wtedy.

osobiście obstawiam sonde lub przepływkę

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
  • Autor
Niedawno bunia była podpinana pod kompa, wyskoczył błąd czujnika w vanosie, sprawdzilismy go i jest sprawny ;/ Co to może być ? Jak sprawdzić przepływkę ?:>
Opublikowano
Dokladnie. Podstawa to dobry komputer. Sprawdz tez pompe paliwa, czy daje odpowiednie cisnienie. Na forum jest gdzies opis jaka powinna byc wydajnosc pompy litry/minute czy jakos tak.
Opublikowano

pierdu pierdu

mialem tak samo. walczylem z tym przez 1,5 roku i juz mam 3 silniki :)

ostatecznie pomogło wyrzucenie głowicy z vanosem i włozenie czujników na systemie boscha, zmiana komputera

na diagnostyce pokazywalo ze jest ok, zero bledów. myslalem ze problem tkwi w skrzyni. wymienialem ją 3 razy a za trzecim włazyłem o innym przełozeniu bodajrze z 318. nawet komputer kupilem od nerwusa bo nie wierzylem tym partaczom z serwisów. Kata wyciłąłem i tez nic nie pomogło. nikt nie umial pomóc. mowili moze to moze tamto ale nic konkretnego. podmienialem czujniki jeden po drugim po 4 razy. MAM WÓR CZUJNIKÓW mogę odsprzedać.

jak jestes zainteresowany to opchne Ci ten silnik bo mam inną zachciankę

tutaj masz aukcję

http://allegro.pl/silnik-bmw-e36-320-m50b20-non-vanos-bardzo-zdrowy-i1963190545.html

może mało nie chcę za niego ale uwazam ze warto.

silnik jest na dotraciu i zalany pełnym syntetykiem CASTROL EDGE 0W40 !! koszt samego oleju to 300zł

jak nie bedziesz nim palił gumy bo sie nie dotarł jeszcze to dam CI gwarancje na niego i moge przełożyć...

Opublikowano
Niedawno bunia była podpinana pod kompa, wyskoczył błąd czujnika w vanosie, sprawdzilismy go i jest sprawny ;/ Co to może być ? Jak sprawdzić przepływkę ?:>

Kolego nie ma cudów,jeżeli silnik ma kompresję,to musi ciągnąć

jeżeli był remont to możliwe ,że Vanos jest żle ustawiony i wcale nie działa

wszystko można sprawdzić na kompie na live data

tylko sprawdzający musi wiedzieć o co tam chodzi

nie wiadomo też jak z ustawieniem rozrządu

Opublikowano
  • Autor
Do tego wszystkiego doszła kolejna awaria, szlag trafił cewki :duh: Była taka możliwość, że 2-3 cewki były zepsute a reszta się teraz spierdzieliła ? :evil:
Opublikowano
dziwna sprawa,powinien obejrzeć ten silnik ktoś kompetentny
Opublikowano
jeżeli by padły cewki to silnik by nierówno pracował
Opublikowano
  • Autor
Kapturki od cewek są wykończone :P Dzisiaj przyjdą nowe, myślę,że powinno znacznie pomóc :))
Opublikowano
  • Autor
dziwna sprawa,powinien obejrzeć ten silnik ktoś kompetentny

Właśnie, tylko ciężko taką osobę znaleźć, nawet najlepsi mechanicy stawiają na parę opcji-nikt nie potrafi dokładnie sprecyzować a komp różne rzeczy pokazuje.

Zaczynam od kapturków-jak nie pomoże to zajmę się czujnikami :D

Opublikowano

A ja stawiam na sprzęgło...

W bmw ślizganie sprzęgła odczuwam zupełnie inaczej niż w samochodach typu focus.

Czasem tego kopa odczuwasz później, bo sprzęgło w końcu przestało się ślizgać i załapało...

Oczywiście mówię o początkach ślizgania a nie totalnie zajechanym sprzęgle.

Mógł też wyrobić się docisk i nie dopycha tarczy tak mocno jak powinien - efekt ten sam.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pragnę dodać,że ciśnienie na cylindrach jest równe-po 11 :roll:

11 po remońcie?? cosik mało jak na mój gust. Moje stare m40 po 300tyś w tym 130 na gazie trzyma bez remotnu 12. A taki silnik jak Twój po remoncie powinień mieć więcej, tak pod 14 nawet. Sam robiłeś remont czy ktoś robił? Możę coś źle skręcone jest, przestawiony rozrząd o jeden ząb??

Dodam żę cięsnienie 10,5 osiagał dwusów w warturgu na stopniu 8, wiec skoro Silnik ma stopień w okolicy 10,5/11 (chyna tyle jest dla m50/52) to powinne sprężanie osiagać ok 13/14.

A sprzęgło czu to focus golf bmw ślizga się tak samo. Obroty rosną a auto nie jedzie.

Opublikowano
  • Autor

E30 to jest inna, piękna sprawa. Miałem E30 z 89r. 1.8 IS-miało nabite 250tyś, remontu też sporo lat nie widziało i miało ciśnienie wyśmienite-po 13 :D Zwijało asfalt :8)

Wymieniłem kapturki od cewek, nic się nie zmieniło na lepiej, jest wręcz przeciwnie-odpala i samo gaśnie :twisted:

Poprzedni właściciel wydał prawie 2tyś na orginalne,nowe części-tylko,że było źle złożone, do tego auto okropnie kopciło na biało. Jest teraz ogarnięte, jeśli chodzi o rozrząd to nie był ruszany, przecież jest na łańcuchu, fabryczne ustawienie. Już sam nie wiem co robić, jechać drugi raz na kompa? Znów mi pokaże, że jest walnięty czujnik a okaże się, że jest sprawny :duh: Ciśnienie jest jakie jest (powiedzmy,że w granicy 12), przebieg już sięga 260tyś. w sumie nie wiem czy jest orginalny ale tak owy przypomina. Każdy z was mówi o innym czujniku, jak to się zbierze do kupy to się nie wypłacę, który może być najpewniejszy?-ten do którego najbardziej pasują opisane kryteria, od niego zacznę,jak się nic nie zmieni to pójdę dalej. :mad2:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To co to był za remont jak rozrząd nie był ruszany???

Łąncuch też nie jest wieczny, lubi się wyciągać chodź jest to bardziej typowe dla przebiegu rzedu 350-400tyś.

PZDR

Opublikowano
  • Autor

Tak jest ! :D

Nie odpisywałem bo byłem zajęty zabawą z bunia ;D Zasuwa, aż miło :) 2 komplet gum mi się kończy :)

Co uczyniłem:

-wymiana świec + kapturki od cewek ale nie tu był problem,

+wyczyściłem dokładnie przepływkę w jakiś super środkach do tego przystosowanych,

+chyba najważniejsze-dopadłem środek do wtrysków :D przetkało je na dobre, poprzedni właściciel chyba jakiś syf lał do zbiornika,

+przewód od odmy był nieszczelny i trochę lewego powietrza brało.

Jeszcze muszę zaglądnąć do vanosa i dosłownie powinno zwijać asfalt :D

Opublikowano
  • Autor

Może mi ktoś jeszcze powiedzieć co oznaczają błędy z kompa :

nr 55, 65, 25 i 14? Znajomy mi się podpiął pod auto i to wyskoczyło.

SERDECZNIE WSZYSTKIM DZIĘKUJE ZA SUGESTIE I WSZELAKĄ POMOC :cool2:

Opublikowano

55 podgrzewanie sondy Bank2

65 czujnik wałka rozrządu

25 podgrzewanie sondy Bank1

14 czujnik temperatury powietrza

• 1 rok później...
Opublikowano

[*]wyczyściłem dokładnie przepływkę [*]

moze mi ktos wytlumaczyc o jaka przplywke tu chodzi?

Opublikowano

chodzi o przepływomierz powietrza,to ustrojstwo za filtrem

tylko ostrożnie bo łatwo uszkodzić