Skocz do zawartości

wymiana uszczeliki pod miska olejowa 525d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

odnosnie tematu... pytanie moje jest takie czy ciezko wymienic uszczelke pod miska olejowa??? czy tylko odkreca sie miske uszczelke zmienia i zakreca???

czy sa jakies bonusy?:D bo chce to zrobic szybko a niewiem czy zrobie to sam... bo auto na codzien jest mi potrzebne do pracy...

Opublikowano
Bez opuszczenia zawieszenia i podwieszenia silnika sie nie obejdzie roboty jest na caly dzien.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Czy ktoś wie w jakiej kolejności i z jakim momentem należy dokręcać śruby mocujące miskę olejową w M54B30?

Niedawno zmieniałem uszczelkę (OE) i znowu pojawia się olej. Jedyną sensowną diagnozą wydaje się błąd mechanika.

Nowa uszczelka chyba nie wymaga dodatkowego silikonowania..?

"Dobry Boże, co się dzieje z tym światem? Popatrz tu z nieba i przypierd.l granatem."

Alpina B10 V8 4,6

E61 Edition Sport - rodzinne kombi

E39 530i 2002r - moja pierwsza miłość

Opublikowano
Kolego nie wiem dokładnie, bo nie mam książki przy sobie, ale wydaje mi się, że 10 Nm. Ja dokręcałem ręcznie na wyczucie. Niby jest napisane, żeby na 4 miejsca na uszczelkę nałożyć masę uszczelniającą ale bez rysunku to też Ci nie pokażę. Ja dałem uszczelnienie po całym obwodzie uszczelki na metal przed gumą ( cieniutka warstwa dosłownie minimalna ilość ) i na razie jest ok. Może mechanik, który Ci wymieniał dokręcił za mocno i guma straciła swoją rolę uszczelnienia.
Opublikowano
Kolego nie wiem dokładnie, bo nie mam książki przy sobie, ale wydaje mi się, że 10 Nm.

:cool2:

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Ja dałem uszczelnienie po całym obwodzie uszczelki na metal przed gumą ( cieniutka warstwa dosłownie minimalna ilość ) i na razie jest ok. Może mechanik, który Ci wymieniał dokręcił za mocno i guma straciła swoją rolę uszczelnienia.

Nowa uszczelka założona w ramach gwarancji, tym razem Victor Reinz. W obu przypadkach delikatnie silikonowali rant tak jak piszesz.

Uszczelka podstawy filtra oleju też puszczała i mogła trochę zaciemnić temat. Było o tym w innym temacie na forum.

"Dobry Boże, co się dzieje z tym światem? Popatrz tu z nieba i przypierd.l granatem."

Alpina B10 V8 4,6

E61 Edition Sport - rodzinne kombi

E39 530i 2002r - moja pierwsza miłość