Skocz do zawartości

objawy padajacego turba badz podcisnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanie jakie sa objawy padajacego turba... a mianowicie jak mam zimny silnik zapale go... wyjade z domu... no i ruszam przy dodawaniu gazu gwizda cos jak cholera... ale jak juz sie rozgrzeje... do jakiejs tam temperatury gwizdu juz nie slychac... co moze byc przyczyna??? aaa i dodam jeszcze jak przyjade auto zawsze zostawiam na 30 sekund zanim je zgasze na wolnych obrotach...by turbinka sie schlodzila:)
Opublikowano
Głośniejsza praca jak turbina jest zimna wskazuje na jej zużycie, jak nabierze temperatury to metal zaczyna zmieniać swoje właściwości i dlatego głośny świst znika. Podjedź na kompa sprawdź jakie masz ciśnienie doładowania jeśli jest w normie to ok. Turbina ma pewnie parę lat i trochę tysięcy najechane więc i jej praca może się zmienić.
Opublikowano

Ogólnie to u mnie jest tak, że przy zimnej turbinie to jest świst ale delikatny i słyszalny jedynie wtedy gdy stoją obok jakieś samochody albo przejeżdża się obok jakiejś ściany aby dźwięk odbił się w stronę otwartej szyby kierowcy. Po rozgrzaniu jest cicho (ewentualnie słychać bardzo delikatny świst turbo ale przy mocniejszym depnięciu w pedał gazu).

Jeśli słyszysz mocny gwizd turbo to faktycznie trzeba by przynajmniej jakąś diagnozę kompem zrobić.

Pzdr.

Opublikowano

U mnie też turbina jest bardzo głośna jak jest zimna.

Rok temu ten fakt mnie zaniepokoił i udałem się do mojego mechaniora który posprawdzał wszystko co potrzeba ( podpiąl kompa ,sprawdził doładowanie ,luzy, turbo suche ) jakieś zaworki itp. i stwierdził że owszem jest troche głośna ale wszystko jest ok.Jeżdze już tak rok i wszystko jest w porządku, moc nie spada spalanie w normie.

Opublikowano
ją też mam wszystko w normie moc taka jak powinna tylko jak jest zimne to gwiżdże spalanie też mam bardzo dobre:) chyba będzie trzeba się przejechać gdzieś na diagnostykę:)
Opublikowano
mam to samo ciekawe co to oznacza.Bo auto jezdzi prawidolowo i jak kolega wyzej napisal jezdzi juz tak rok i nic sie nie dzieje:)ja tez juz jezdze kilka miesiecy i auto jezdzi prawidlowo....Jak by ktos wiedzal to niech sie pochwali