Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam z tym lekki problem.Jak z pewnością wiecie to auto jest prawie całe aluminiowe z wyjątkiem tylnych błotników i szmaty nad głową.W związku z tym antena magnesowa w zasadzie odpada.Pozostaje przykręcana ,ale to znowu problem z masą i przeciwwagą.Po wstępnych próbach mi to nie działa.Macie jakieś doświadczenia z tematem?
Opublikowano
No taki prawie cały z alu e63/e64 to nie jest tylko maska ,drzwi i komora silnika .A co do tematu to kumpel zamontował sobie antene pod tylnym zderzakiem w poprzek ,zeby nie burzyć estetyki sportowej linji auta :D
Opublikowano
Zapomniałeś jeszcze o tylnej klapie i komorze bagażnika-to też alu.Trudno mi sobie wyobrazić jakość odbioru przy tak umieszczonej antenie.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wreszcie rozkminiłem ten problem.A mianowicie ,nie ma cudownych anten i innych czarów na działanie tzw.przeciwwagi.Pozostaje :zdjęcie tapicerki z tylnej klapy ,wyklejenie jej folią aluminiową o min.grubości 0.1 mm,podklejenie na nią mocnych magnesow neodymowych i montaż na wierzch anteny magnesowej.Do foli podłączamy przewód do karoserii.Stanowi ona przeciwwagę i powinno wszystko działać.
  • 5 lat później...
Opublikowano

Ja mam taką samą koncepcję. magnes pod klapą i wyklejenie folią przeciwwagi. W trabancie spisuje się dobrze.

Jedynym problemem będą zbierające się opiłki metali ale podejrzewam że w małym stopniu. Wystarczy nakleić bezbarwną folię ochronną.

Chowanie anten w zderzaku też jest jakimś rozwiązaniem ale poza jedną zaletą ma sporo wad. Pomijam fakt że wtedy wysyłamy i odbieramy sygnał praktycznie tylko z tyłu a z przodu zasięg wyniesie ledwie ok 1/10 tego co normalnie powinno się uzyskać. Nadajemy wtedy z polaryzacją poziomą a nie pionową jak wszyscy, to również ograniczy nasz znikomy zasięg. Kwestię zestrojenia anteny pomijam bo wiadomo że szału nie będzie.

Zasada jest taka. Zasięg jest odwrotnie proporcjonalny do estetyki i tego nie przeskoczy się żadnymi patentami w tego typu łącznościach.