Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy klapki w kolektorze ssącym mogą być przyczyną nierównej pracy silnika na wolnych obrotach ? Mam na myśli bardzo delikatne zdławienia silnika, takie że delikatnie się on poruszy ?

Opublikowano

nie

klapki są do ok 1800-2200 obr/min zamkniete, potem się otwierają. Nawet jak byłyby non stop otwarte (jak to jest u mnie i u innych z usuniętymi klapkami) to silnik powinien chodzić równo

Jeśli czujesz czasem delikatne szarpniecie to sprawdż czasy korekt wtrysków czy sa w normie. Możesz tez zjeżdzić z 2-3 baki z lepszym paliwem i wtedy zobaczyć. Jakośc paliwa ma duży wpływ na pracę silnika.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Zatem jaka w ogóle role pełnia nieszczęsne klapki w kolektorze ssącym ?

generalnie poprawiają zawirowania powietrza, tworzenie się mieszanki i zasilanie silnika powietrzem przy niskich obrotach

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
witam serdecznie mam coś podobnego w swojej jedynce tzn.118d z 2008 roku 105kw silnik pracuje nierówno a do tego dochodzi głośna praca przy rozruchu silnika :x a potem jak się silnik rozgrzeje to trochę cichnie ale niewiele . Mechanik powiedział że to przez te klapki w przepustnicy ale nie wiem czy to prawda . Pozdrawiam
Opublikowano
U mnie delikatna nierówna praca silnika ustała po wymianie obu termostatów (przed wymiana mial silnik max ~70C). Przy nowych termostatach zero zdławień silnika na wolnych obrotach, pracuje idealnie...