Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiec tak w mojej bawarce mam kilka prblemow, zaczne od glownego ktory mnie niepokoi i znajomi strasza mnie nie prawidlowa kompresja, wiec jest tak gdy zostawie samochod na biegu (jakim kolwiek) na gorce samochod toczy sie po kawalku, co to moze byc ? i jakie kosszta naprawy ? , kolejna zecza jest zolta kontrolka od oleju ktoa sporadycznie mi wyskakuje najczescie jak jest zimno badz tez jak zmieniam z gazu na benzyne lub na odwrot. kolejna rzecza jest gdy smigam na gazie na niskich obrotach lapie mula w pewnym momencie i skaczena obrotach(prawdpodobnie padniete wtryskiwacze gazu) , nie wkreca sie powyzej 4 tys, lecz gdy podczas jazdy przelacze na benzynke jest to samo , problem znika gdy zgasze silnik i uruchomie go na nowo. wymienialem swiece, ale mechanik mowil ze mam padniete cewki przepalone 3 wymienilem i jest lepiej , przyszly mi 3 kolejne wiec moze bedzie ok, bo ze prawdopodobnie odlacza mi te garki przez te cewki,na dwojce przy niskich obrotach szarpie mi autem i tylko na dwojce, jakbyniema sily zanim sie wkreci itp. kolejnym pytaniem jest ile kosztowalo by zrobienie hamulca recznego gdyz zupelnie nie trzyma, narazie z glownych spraw bylo by na tyle. prosilbym o wasze rady na na dane problemy.
Opublikowano

co do silnika to poszukaj (może ktoś z forum Ci pomoże) kogoś kto podłączy się pod komputer i smutów nie wali że to że tamto

(w moim przypadku wymiana czujnika wałka rozrządu plus dwie cewki i silniczek jak nowy też mam lpg)

żółta kontrolka mówi o niskim poziomie oleju ,dolej auta z lpg ponoć zużywają, ja na 1000+1500 to pół litra dolewam

a ręczny to średnio ( w zamiennikach) 70pln linka lewa i prawa tarcze od 150 pln sztuka szczęki od 80pln za komplet robocizna (mocno po znajomości to koszt około 100) ja czekam z hemplami do wiosny bo i zawieszka po zimie się odezwie :cry2:

BMW E46 320i
Opublikowano
rozumiem he, o to chodzi ze pod kompem byla juz nie raz , i to sentyzator oleju to swiece teraz cewki, ale o tej kompresji nic niegadal, podobna ze ja sprawdza sie tylko przy zgaszonym silniku, to mnie wystraszyles z tym recznym :O , aczkolwiek dzieki kolego
Opublikowano

w sumie to dziwne dziś sprawdzałem i ani na 1 biegu ani na wstecznym auto nie zjezdza. w sumie to też by był ważny kąt pod jakim parkujesz ,ja sprawdzałem na małym pochyleniu .a kompresję sprawdzasz manometrem z "pamięcią"(cyfrowy zapamiętuje kilka ostatnich wskazań analogowy "rysuje wskazówką " swoje wychylenie) tzn wykręcasz świece zapłonowe wkręcasz króciec manometru w otwór świecy (najlepiej powykręcać wszystkie co by nie odpalił i mniejszy opór dla rozrusznika) kręcisz rozrusznikiem i tak po kolei, stopień sprężania podany w danych technicznych i porównujesz wyniki w poszczególnych cylindrach zazwyczaj w jednym dwóch garach są rysy na tulei albo pewnie masz przebieg syto ponad pół bańki i nie warto już go reanimować

ale nawet na małej kompresji auto powinno stać na biegu (może nie parkuj na V biegu)

zakładając że silnik jest ok to jedyne miejsce gdzie może dojść do uślizgu to koła i sprzęgło

BMW E46 320i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poza wymianą cewek jedz do jakiego porządnego gazownika, niech zrobi porządek z instalacją i ją poprawnie wyreguluje.

Auto moze miec tez jakąś nieszczelnosc w ukladzie dolotowym i dlatego swiruje na obrotach.

Jesli na dwójce na niskich obrotach szarpie to moze sprzęgło sie kończy.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...