Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam dzis rano jadac do pracy zapalila mi sie kontrolka od trakcji ze jest wylaczona i auto stracilo systemy :shock: .Po zatrzymaniu auta sprawdzilem check na BC i byl problem z DTC oraz od opon czyli ta kontrolka z wykrzyknikem!zgasiel poczekalem az sie uspi zaplilem i wszystko bylo normalie ,zdarzylo mi sie to drugi raz .tydz temu byl pod kompem i zadnych bledow nie bylo :mad2:

co to moze byc?

Opublikowano

Słabe ciśnienie w kołach :D

Sprawdź czy nie masz kapcia, no chyba że nie masz runflatów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie luft jest,pierwszy raz wyskoczylo mi na feldze aluminiowej tam mialem 2.4 w wszystkich kolach!zatrzymalem sie bo myslalem ze lacia zlapake ale bylo ok.

teraz zalozylem stalowki i cisnienie 2.2 rowniez we wszystkich i znow wyskoczylo :mad2: :mad2: oczywiscie nie sa to run flaty

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
skalibrowalem czujnik od kol bo ostanio cisnienie zmienialem i nie zrobilem moze to bedzie od tego!ale czemu dtc wyswietlało ze nieaktywny
Opublikowano
Felga niema znaczenia. System DCT jest połączony z CAS i z ABS i kto wie z czym jeszcze. DCT włączyło ci się dlatego że najprawdopodobniej inne prędkości obrotowe są danych kół. Jest to dość skomplikowane gdyż ma rozpoznawać kiedy auto zaczyna iść bokiem. Jak kasowanie nie pomoże i po paru/parunastu kilometrach znowu ci błąd wyskoczy to nie kasuj i jedź na komputer. Może któryś czujnik od ABS szwankuje i źle zlicza impulsy.
Opublikowano

u mnie też zarejestrował się taki błąd przy uruchamianiu auta raz ale po wykasowaniu zniknął.

Możesz podpiąc auto do komputera i sprawdzić jaki błąd się pokazuje.

Na moje oko albo jest problem z którymś czujnikiem ABS albo nie styka do końca jakaś wtyczka czy naderwany jest kabelek własnie od czujnika ABSu.

Druga opcja to może być problem z akumulatorem, układ ABS jest dość czuły na spadek napięcia i przy padającym akumulatorze jaki jeden z pierwszych może sygnalizować błąd w działąniu.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Witam,

wg mnie masz problem z czujnikiem skrętu kierownicy lub z taśmą do airbag. Dosyc czesta przypadlosc w E9X.

Nie działa wtedy korektor hamowania, DTC i czujniki cisnienia. Z ABS jest wszystko w porzadku, bo on nie potrzebuje informacji jak jest polozona kierownica.

Usterka pojawia sie i znika bez konkretnej przyczyny. Jak padnie ci i wylaczenie wlaczenie stacyjki nie pomoze to trzeba naprawiac.

Naprawa polega na wymianie i zaprogramowanie na nowo calego pajaka (ustrojstwo z manetkami pod kierownica) lub wymiana samej tasmy w zaleznosci co padlo. Jak pada tasma, to czesto tez nie dziala multifunkcja.

Niektorzy w UK probuja naprawiac czujnik skretu kierownicy - znajdziesz linka w moich postach na forum E9X.

Trzeba uważać bo używane pająki nawet jak maja sprawny czujnik skretu, to lubi zaraz padac sama tasma, ale tu nie trzeba nic programowac i sama wymiana jest raczej bezproblemowa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzieki za info byl pod kompem i nic nie wykazalo ,w sob rano jade do pracy 100km zobacze czy cos wyskoczy,jak jezdze wokol komina po miesie to nic nie wyskauje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

no niestety dzisaj po przejechaniu kilku kilometrow znow wyskoczyly te bledy ,dzis nie dalem rady podjechac pod kompa nastepnym razem podjde i moze pokaze co jest grane,zastanawiam sie czy nie kupic interfejsu bo za kazdym razem kasa za podlaczenie :mad2:

aku sprawdzilem jest ok podczas jazdy ladowanie 14.4v na ukrytym menu podczas postoju na wylaczonym 12,6v miernikime rowniez mierzylem tak samo

Opublikowano

Jeszcze jedna rzecz. Zrob prosty test:

Jesli podczas wystapienia awarii nie odbija kierunkowskaz, to na 100% czujnik skretu kierownicy albo tasma

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzis znow wyskoczylo ,kierunki odbija !!jak ogarne temat inpy zainstaluje ja to sprawdze ale narazie masakta jest z nia :duh: moze jest kto kuma ze slaska?
Opublikowano

tez ostanio pojawily mi sie bledy na wyswietlaczu :cry2: na check pokazalo ze przebita opona i cale to dtc .... ale po ponownym uruchomieniu silnika problem zniknal ... problem pojawil sie po skrecie w prawo :norty: chwilke wczesniej omijalem pozno zauwazona dziure w drodze - predkosc okolo 60 ;p

mam nadizeje ze problem sie juz nie pojawi :)

• 3 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam

Drugi raz spotkałem się z problemem związanym z DTC w mojej 1er . Mianowicie przy jeździe na autostradzie z równomierną prędkością po przejechaniu mniej więcej takiego samego odcinka pojawił się problem . Najpierw szarpanie silnika tak jakby DTC przyhamowywało , następnie mruganie kontrolki DTC . Zmniejszyłem prędkość problem zniknął . W drodze powrotnej po przejechaniu tego samego odcinka pojawił się znowu problem , zaczeła mrugać kontolka DTC bez żadnego przyhamowywania silnika , po chwili mruganie DTC i szarpnie silnikiem ... Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?? Ciśnienie w oponach ok . Wygląda to tak jak by coś się zaczynało dziać z DTC po przejachaniu określonego odcinka trasy ...

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Znalazłem filmik z dokładnie takimi objawami jakie były u mnie .

Filmik zapożyczony .

Czy jeśli to czujnik błąd bedzie cały czas w historii komputera czy znowu szukanie na trafny cel ?

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Czy udało się rozwiązać problem?

Dzisiaj pojawiły się u mnie identyczne objawy jak na zamieszczonym filmie :(

Opublikowano

Witam

Sprawa wygląda tak . Diagnostyka komputerowa nie wykazała żadnych błędów związanych z kontrolą trakcji jazdy . System również działa poprawnie ... jednak w trakcie oględzin pierścieni na półosiach okazało się ze obie tylnie opony od strony wewnętrznej sa całkowicie łyse ... a jedna z nich była nawet pęknięta na odcinku ok. 10 cm ..... również sa delikatne luzy dwóch górnych tylnich wahachy . Opony juz wymienione wahacze beda robione w sobotę w raz z geometria kol .. mam nadzieję że pomoże ....

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam i bardzo proszę o pomoc ....

Jestem po wymianie tylnych górnych wahaczy wraz z pełną geometrią zawieszenia . Mój problem z DTC tak bardzo po tych wszystkich czynnościach się nasilił że po paru metrach jazdy zapala się DTC i szarpie silnikiem ... Diagnostyka komputerowa nie pokazuję żadnych błędów ... proszę o pomoc w rozwiązaniu usterki ....

Opublikowano
Sprawdz czujnik kata skretu :cool2:

Wachacze ktore wymeiniales z przodu org wsadziles ,same tuleje?

Witaj Krzysiek

Wahacze które wymieniałem to tylne górne (wymienione całe wahacze ), więc raczej one nie mają znaczenia .. bo jak dojeżdzałem do serwisu który robił geometrie to nie bylo problemu .. wszystko nasiliło się po ustawieniu geometrii ... wróciłem do nich zrobili test + kalibracja czujnika skrętu , nic nie pomogło . Jazda z komputerem nie wskazała żadnych błędów .. Jak mogę sprawdzić ten czujnik ?? może to taśma przy kierownicy ? A czy jest możliwe by było coś nie tak z czujnikiem ABS , ale nie pokazuje błędu na diagnostyce ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Problem nadal nie rozwiązany ... ale zauważyłem że problem z kontrolą trakcji pojawia się po ok. 20-30 min jazdy nawet przerywanej ... Teraz nawet w trakcie jazdy po mieście jest problem ... może to problem z pompą ? na zagranicznych forach czytałem że jest nawet jakiś service kit od BMW Service który rozwiązuje problem jeśli to problem z pompą ...

Pozdrawiam i czekam na wskazówki ..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie ost wyskoczyl jak manewrowalem na parkingu ,tylko ze u mnie jest troszke inaczej wyskakuje dtc a pozniej od opon i mam wylaczony system i ikkonke od opon na wyswietalczu .Zgasze auto poczekam 1minute i jest ok.Teraz mi wyskoczyl po dwoch latach...

Nie pomoge Ci bo nie rozwiazywalem tego problemu napisz moze do chlopakow co diagnozuja prymax i innych napewno sie spotkali z tym.

Opublikowano

Krzysiek w takim razie u Ciebie to coś innego ... tak czy owak dziękuje Ci za informację . Dam znać jeśli uda mi się rozwiązać problem ...

Pozdrawiam