Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, odkupiłem ostatnio E34 2.0 150km 1991r automat 5biegowy.

Silnik pracuje idealnie, zdrowy, chyba nie bierze oleju. Przebieg (chyba 212 tys). nie wiem czy to jest vanos i czy 12 czy 24.

Nie wiem jaki olej był ostatnio używany i kiedy.

Mam mało oleju i nie mam pojęcia jakiego oleju dolać...

czekam na propozycje.

Opublikowano

Cześć.

Skoro dopiero co kupiłeś samochód to proponuję wymienić olej a nie dolewać. Tym bardziej, że nie wiesz jaki olej jest aktualnie w silniku. Skoro nie wiadomo jaki olej był wcześniej lany to chyba dla bezpieczeństwa najlepiej dać mu 10W40. Ja bym tak zrobił. Poszukaj może jeszcze pod maską, może gdzieś wisi kartka albo jest jakaś naklejka kiedy i jaki olej był wlany w silniku. Ogólnie dobrze jest przyjąć zasadę że po zakupie samochodu wymieniamy oleje, filtry, sprawdzamy płyn chłodzący-ewentualnie wymieniamy, jeśli jest pasek rozrządu to też dla bezpieczeństwa warto wymienić.

Opublikowano

Jeżeli masz 24 zawory to kolektor powinien być czarny, plastikowy. Vanos, Vanos.. wpisz w google Vanos i ładnie pokaże Ci o co chodzi w grafice :mad2: niestety nie mam możliwości udostepnienia Ci zdjęcia :search:

Olej ja bym wymienił na Twoim miejscu na pewno i raczej 10w40..u siebie mam castrola..

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Cześć.

Skoro dopiero co kupiłeś samochód to proponuję wymienić olej a nie dolewać. Tym bardziej, że nie wiesz jaki olej jest aktualnie w silniku. Skoro nie wiadomo jaki olej był wcześniej lany to chyba dla bezpieczeństwa najlepiej dać mu 10W40. Ja bym tak zrobił.

A jak byl wlany 15W to co wtedy?

Jezeli nie jestes pewien jaki olej jest wlany to wymien go calkowicie na nowy 15W40. Producent zaleca 10W, ale 15W tez moze byc. W kazdym badz razie napewno nie zabrania. Ja wlalem u siebie Castrola High Mileage. To juz sa stare silniki i nie ma co ryzykowac. Oczywiscie o ile wczesniej pracowal na 10W40 to OK, ale jak nie wiesz to inna sprawa.

Jezeli masz 91r to chyba masz 24V nez Vanosa.