Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Panowie zbliża mi się wymiana klocków hamulcowych przednich..tak też wskazuje komp..2300km do wymiany. Nie sprawdzałem grubości tarcz przednich ale mają dość spory rancik. Wyczytałem że minimalna grubość to 22,4 mm. Czyli jeśli tarcze mają grubość np 22,2mm to już pozostaje tylko ich wymiana na nowe, czy też można jeszcze pozbyć się rancika i jeździć dalej i żaden czujnik nie wywali iż tarcza za cienka? Edytowane przez alvarokr
Opublikowano

Tarcze się toczy jak są krzywe a nie za cienkie.

Co to za pomysł żeby coś co jest już za cienkie dalej odchudzac?

Opublikowano
tarcze po to muszą mieć odpowiednią grubość żeby się nie wichrowały, sam rant nie jest problemem a jego scinanie nie ma sensu - szkoda pieniędzy.
Opublikowano

U mnie tarcze wytrzymują zazwyczaj tylko jeden komplet klocków, a na klockach jezdze ok 2 lat.

Jeśli tarcza przy wymianie klocków osiągneła juz grubość minimalną to ja wymieniam, na pewno na przedniej osi, z tylną nie jest już moze to absolutnie niezbędne. Ale nie można też przesadzać z grubością tarczy poniżej min.

Grubość tarczy ma wpływ na skutecznosć hamowania i rozchodzenie się w niej ciepła, im cieńsza tym bardziej podatna na zwichrowanie, uszkodzenia.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv