Skocz do zawartości

e30 Cos z temperatura..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , mam małe pytanie w moim e30 1.8m10 wywalone jest wisko i wstawiony jest od strony grila wętylator ktory sie zalancza gdy wskazówka od pomiaru temperatury wchodzi na czerwone pole również termostat sie otwiera w tym zakresie . W trakcie jazdy wskazówka waha sie miedzy 50 a 75 % zakresu pola z temp . I teraz moje pytanie czy to tak ma byc czy cos sie jest uszkodzone , chce tez zaznaczyc ze mam wyciek płynu chłodniczego z chłodnicy ale systematycznie uzupełniam płyn , podczas cieplejszych dni gdy jezdzilem dynamicznie , duzo stalem w korkach potrafilo sporo wywalic tego płyny , mysle ze to chlodnica bo robi sie duze cisnienie.. ?? lub ale nie jestem tego pewien , tym ciękim wezykiem ktory jest puszczony w dol z korka wlewowego ? Co mi doradzacie zrobic ? wymienic termostat , pompe wody i wstawic wisko ?? czy zrobic na krotko wetylator i ręczniej , wcześniej go juz wlanczac ?? pozdrawiam :)
Opublikowano
troszkę z innej beczki ale zapytam.. Czemu miała służyć ta przeróbka?? Visco działa tak ze gdy wskazówka przekroczy połowę skali to zaczyna szybciej pracować, co w praktyce oznacza ze wskazówka cały czas jest w połowie skali. skoro ty masz w granicach trzeciej kreski (75%) to silnik nie chodzi w normalnych warunkach... Tym samam zwiększa się ciśnienie w układnie bo płyn jest bardzo gorący co skutkuje wywalaniem płynu. Kup nową chłodnice, termostat wrzuć z powrotem visco zalej porządnym płynem i będzie jak to fabryka stworzyła a nie jakieś cuda wianki. A ten wentylator to wogóle to powietrze gorące wyciąga z tej chłodnicy?? Bo lekko bez sensu jest montować wentylator który wyciąga gorące powietrze "pod wiatr"... Od klimy ok ale od silnika???
Opublikowano
  • Autor
Termostat mam wstawiony ale chyba jest zwalony bo jak wskazówka dojdzie do czerwonego pola dopiero otwiera i temp schodzi na 50 % a potem zaczyna wzrasta do 75 % zakresu i dalej stoi ale jak postoje w miejsciu dluzej to juz wraca na czerwone pole. A wetylator dmucha powietrze w strone silnika czyli na takiej samej zasadzie jak w innych w ktorych sie wlancza od temp tylko ze ten jest od strony grilla. Dobra zrobie tak jak pisales , dzisiaj znalazlem na alle goscia co ma chlodnice , kompletne wisko i do tego pompe wody za 220 zł razem z wysyłka , mysle ze sie opłaca :)
Opublikowano
Na Moje oko sprawdzilbym pompe wody. 80% stawiam ,ze to pompa wody.
Opublikowano
  • Autor
sprawdzic czyli masz na mysli wymiane jej ? czy jak ja sprawdzic
Opublikowano
Mialem podobny problem wyjalem pompe okazalo sie ,ze wiatraczek w pompie byl rozpier ... :). Nie wiem jak mozna ja sprawdzic. Ale jak korek probujesz odkrecic powyzej 90 to pewnie wystrzela robi sie cisnienie woda sie gotuje na 99% to pompa wody :)
Opublikowano
  • Autor

Jednak ludzie to maja głowe , stary trafiles w 10 :D u mnie okazalo sie ze jedna z lopatek zagieła sie pod spod , nie wiem co tam trafilo do tej pompy ale musialo byc to cos bardzo twardego bo az wytarło lekko gniazdo od pompy i pozostale lopatki na rantach sa zdarte :d , Stary dawaj mi swoj adres wysle ci browca tego 1,5 L :D . Jutro bd mial pompe to zobaczymy jak teraz bd sie zachowywac , w sumie to jescze pozostaje mi wisko wstawic i nie dziurawa chlodnice :) ale mysle ze teraz jak bd normalna temp plynu to juz nie bd takiego cisnienia to mniej bd mi wywalac :)

Ok sprawa rozwiązana auto przestalo juz sie tak grzac , wskazówka dochodzi do pionu ale to jak jej wstawiam po miescie albo stoje dlugo w korkach , pozdrawiam i dziękuje za pomoc :)

Po jakims miesiacu , znowu zaczela sie grzac , tym razem to juz byla moja wina z braku kasy wlałem srodek do uszczelniania chłodnic . .Chłodnica zapchała sie do konca i zaczeło mi wylac chłodniczy korkiem , wstawilem nowa chlodnice i jak ręka odjoł , niestety po 2 tyg poleciala nagrzewnica , z jednej strony tzw ja rozdeło , pękła i płyn tryskał mi na buty :shock: :shock: . Mam teraz nauczke :mad2: :mad2: ale z 2 strony predzej czy puzniej i tak trzeba by bylo to wymienic bo utrącilem ten plastik na bokach i norlanie bylo błock , dodam ze nagrzewnica chyba orginal no chyba ze ktos juz kiedys wymienial na orginał . ale nie tak zle caly ten zabieg zrobienia zeby sie nie grzał wyszedł mnie : 160 chlodnica , 120 pompa + termostat , nagrzewnica 80 zł

Pozdrawiam i stanowczo odradzam lania takich pierdol chyba ze dajecie ja do zyda i jestes kwala chu... :)