Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , mam małe pytanie w moim e30 1.8m10 wywalone jest wisko i wstawiony jest od strony grila wętylator ktory sie zalancza gdy wskazówka od pomiaru temperatury wchodzi na czerwone pole również termostat sie otwiera w tym zakresie . W trakcie jazdy wskazówka waha sie miedzy 50 a 75 % zakresu pola z temp . I teraz moje pytanie czy to tak ma byc czy cos sie jest uszkodzone , chce tez zaznaczyc ze mam wyciek płynu chłodniczego z chłodnicy ale systematycznie uzupełniam płyn , podczas cieplejszych dni gdy jezdzilem dynamicznie , duzo stalem w korkach potrafilo sporo wywalic tego płyny , mysle ze to chlodnica bo robi sie duze cisnienie.. ?? lub ale nie jestem tego pewien , tym ciękim wezykiem ktory jest puszczony w dol z korka wlewowego ? Co mi doradzacie zrobic ? wymienic termostat , pompe wody i wstawic wisko ?? czy zrobic na krotko wetylator i ręczniej , wcześniej go juz wlanczac ?? pozdrawiam :)
Opublikowano
troszkę z innej beczki ale zapytam.. Czemu miała służyć ta przeróbka?? Visco działa tak ze gdy wskazówka przekroczy połowę skali to zaczyna szybciej pracować, co w praktyce oznacza ze wskazówka cały czas jest w połowie skali. skoro ty masz w granicach trzeciej kreski (75%) to silnik nie chodzi w normalnych warunkach... Tym samam zwiększa się ciśnienie w układnie bo płyn jest bardzo gorący co skutkuje wywalaniem płynu. Kup nową chłodnice, termostat wrzuć z powrotem visco zalej porządnym płynem i będzie jak to fabryka stworzyła a nie jakieś cuda wianki. A ten wentylator to wogóle to powietrze gorące wyciąga z tej chłodnicy?? Bo lekko bez sensu jest montować wentylator który wyciąga gorące powietrze "pod wiatr"... Od klimy ok ale od silnika???
Opublikowano
Termostat mam wstawiony ale chyba jest zwalony bo jak wskazówka dojdzie do czerwonego pola dopiero otwiera i temp schodzi na 50 % a potem zaczyna wzrasta do 75 % zakresu i dalej stoi ale jak postoje w miejsciu dluzej to juz wraca na czerwone pole. A wetylator dmucha powietrze w strone silnika czyli na takiej samej zasadzie jak w innych w ktorych sie wlancza od temp tylko ze ten jest od strony grilla. Dobra zrobie tak jak pisales , dzisiaj znalazlem na alle goscia co ma chlodnice , kompletne wisko i do tego pompe wody za 220 zł razem z wysyłka , mysle ze sie opłaca :)
Opublikowano
Mialem podobny problem wyjalem pompe okazalo sie ,ze wiatraczek w pompie byl rozpier ... :). Nie wiem jak mozna ja sprawdzic. Ale jak korek probujesz odkrecic powyzej 90 to pewnie wystrzela robi sie cisnienie woda sie gotuje na 99% to pompa wody :)
Opublikowano

Jednak ludzie to maja głowe , stary trafiles w 10 :D u mnie okazalo sie ze jedna z lopatek zagieła sie pod spod , nie wiem co tam trafilo do tej pompy ale musialo byc to cos bardzo twardego bo az wytarło lekko gniazdo od pompy i pozostale lopatki na rantach sa zdarte :d , Stary dawaj mi swoj adres wysle ci browca tego 1,5 L :D . Jutro bd mial pompe to zobaczymy jak teraz bd sie zachowywac , w sumie to jescze pozostaje mi wisko wstawic i nie dziurawa chlodnice :) ale mysle ze teraz jak bd normalna temp plynu to juz nie bd takiego cisnienia to mniej bd mi wywalac :)

Ok sprawa rozwiązana auto przestalo juz sie tak grzac , wskazówka dochodzi do pionu ale to jak jej wstawiam po miescie albo stoje dlugo w korkach , pozdrawiam i dziękuje za pomoc :)

Po jakims miesiacu , znowu zaczela sie grzac , tym razem to juz byla moja wina z braku kasy wlałem srodek do uszczelniania chłodnic . .Chłodnica zapchała sie do konca i zaczeło mi wylac chłodniczy korkiem , wstawilem nowa chlodnice i jak ręka odjoł , niestety po 2 tyg poleciala nagrzewnica , z jednej strony tzw ja rozdeło , pękła i płyn tryskał mi na buty :shock: :shock: . Mam teraz nauczke :mad2: :mad2: ale z 2 strony predzej czy puzniej i tak trzeba by bylo to wymienic bo utrącilem ten plastik na bokach i norlanie bylo błock , dodam ze nagrzewnica chyba orginal no chyba ze ktos juz kiedys wymienial na orginał . ale nie tak zle caly ten zabieg zrobienia zeby sie nie grzał wyszedł mnie : 160 chlodnica , 120 pompa + termostat , nagrzewnica 80 zł

Pozdrawiam i stanowczo odradzam lania takich pierdol chyba ze dajecie ja do zyda i jestes kwala chu... :)