Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po uruchomieniu silnika pali mi się kontrolka smarowania. Sprawdzałem ciśnienie oleju. Wymieniłem czujnik ciśnienia na nowy i nic nie pomogło. Znalazłem na forum podobny temat i zajrzałem do korpusu filtra oleju. Zauważyłem że jeden z zaworków (dolny) jest chyba zepsuty (została praktycznie sama sprężynka). Poradźcie co można z tym zrobić. Czy da sie to wymienić?? I jeszcze jeden problem. Ściągnąłem przepustnice i zauważyłem że w kolektorze ssącym jest coś jakby paliwo/olej (bardzo czuć paliwem). Czy to jest w porządku czy coś jest nie tak??
Opublikowano
Mialem to samo.Ten zaworek co jest w srodku mogl sie zaciac i dlatego kontrolka cisnienia swieci sie dlugo az do mommentu gdy pompa napompuje pelen filtr.Jezeli on nie trzyma to sytuacja bedzie sie powtarzac jak wylaczysz silnik i dluzej postoi.Ja poprostu odkrecilem cala obudowe dobrze wymaylem i poroszalem zaworkami.Jak na razie pomoglo.Czasami sie jednak zatnie ale to juz sporadycznie.Pewnie na dluzsza mete trzeba bedzie znalezc taka sprawna obudowe bo z tgo co tam widzialem to sie nieda wymienic samych zaworkow a moze sie myle.
Opublikowano
Zgadza się z tym zaworkiem. Miałem to samo kiedyś, zacina się i cały olej po dłuższym postoju spływa. Potem po odpaleniu silnika musi upłynąć trochę czasu zanim olej wypełni filtr i czujnik ciśnienia dostanie sygnał. Wymyłem zaworki benzynką i poruszałem nimi trochę i pomogło. Niedawno zmieniłem silnik na drugi bo pierwszy padł (urwał się tłok) i w tym silniku też zaczęło mi się to dziać. Nie panikuje na razie i jak się ociepli to się tym zajmę.
Opublikowano
Ja miałem całkiem zepsuty zaworek (wyłamał się ten dolny). Udało mi sie go wymienić ale trzeba było się nakombinować (wytoczyłem nowy z teflonu :norty: ). Myśle że będzie działał jak należy :cool2: Dzięki za odpowiedzi :D