Skocz do zawartości

Parę porad....316

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałem zapytać jak zdjąć tylni zderzak w Bmw 316 compact. Moj niestety po latach eksploatacji lekko opadł i pasowało by podnieść lekko mocowania. Do tego celu muszę zdjąć zderzak lecz nie wiem jak to zrobić:( Po zdjęciu listew pod spodem nie ma śrub tylko jakieś zapinki (grzybki) niestety sa one wciśniete do srodka i po wyjęciu raczej nie beda nadawały się do uzytku. Po drugie gdzie mam umieśćić czujnik temperatury zewnętrznej jeżeli nie posiadam tuneli w zderzaku? za zderzakiem mam pustą przestrzen. Będę też montował dziś halogeny w zderzaku. Po trzecie czym wyczyśćic plamy na tapicerce? na podsufitce zostały mi prostopadłe linie po otwieraniu szyberdachu:( Jakie kosmetyki polecacie do czegoś takiego? żebym nie porobił większych plam i nie zniszczył tapicerki. I po czwarte jakie żarówki polecacie do lamp? Philips Blue Vision? Jakieś inne? Wszystkie te pytania w jednym poscie żeby nie zaśmiecać forum:D
Opublikowano

Witam

Yahoo, proszę Cię bardzo, ściągnij sobie w końcu SAM NAPRAWIAM i Bentleya do E36, to nie będziesz musiał zadawać pytań o to, jak podciągnąć zderzak.

Ad.2. Nie masz tuneli chłodzenia hamulców? To trzeba je dołożyć, żeby było miejsce właściwego spoczynku dla czujnika. Nie masz nadkolików przednich? W nich są wycięte okienka dla tuneli, a z przodu mocuje się je do zderzaka i po sprawie. Tak naprawdę, to fajnie byłoby, gdybyś miał ten czujnik w tunelu chłodzenia hamulców, bo by tak nie przekłamywał nie nagrzewając się od silnika...

Ad.3. Do plam na tapicerce dobre są środki typu APC (all puropse cleaner), a do czyszczenia podsufitki preparaty do bonetowania, np. z profchemu, albo buzila.

Ad.4. Mam Philips BV i mogę je śmiało polecić - nie ma wiejskiej niebieskiej poświaty a'la xenon. Tak samo warte polecenia są Osram Nightbreaker Plus, które zamontowałem u siostry. Kluczowa jest oczywiście czystość szkła lampy.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Ok ściągnąłem już "Sam naprawiam bmw:)" Jak kupowałem auto to nie miałem tuneli chłodzenia hamulców:( Auto kupiłem na 16" . Brakuje właśnie tuneli chłodzenia jak i osłony silnika. Do tego nadkola mam lekko przetarte od kół ponieważ poprzedni właściciel poszedł na skróty i zamontował je na dwóch śrubach i nadkola opadły. Chce kupić tunele, nowe nadkola i osłone silnika żeby wszystko było kompletne:) Po drugie mam tarcze wentylowane z Jarzmami które chce zamontować:) lampy mam nóweczki okazyjnie kupione:) (soczewka) dlatego chce dobrać jak najlepsze żarówki które jak najlepiej oświetlą drogę. Nie chce montować Hid-ów. Mam jeszcze pytanko jak sobie radzicie z trzeszczącą tapicerką? Planowałem zdjąć całą tapicerkę i podkleić ją matą wygłuszająca...to dobry pomysł? Po drugie mógłby ktoś podać linka do rozpiski bezpieczników w 316 compact? Znalażłem na internecie rozpiske z e36 ale to nie jest to czego szukam:(
Opublikowano

Witam

Rozpiskę bezpieczników znajdziesz w tym dziale w tym przyklejonym temacie: Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Co do żarówek, to napisałem Ci, co z moich doświadczeń jest godne polecenia.

Co Ci trzeszczy konkretnie??

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Generalnie na większość (jak nie wszystkie) Twoje pytania jest już odpowiedź na forum. ;)

W zasadzie miałem się produkować, ale mattiss napisał wszystko z czym się zgadzam i podobnie uważam. :wink:

Opublikowano
Juz kupiłem na allegro Philips Blue Vision:) Co mi trzeszczy? hmm..ogólnie cała tapicerka:( Tapicerka drzwi i cała deska z przodu. To lekkie trzeszczenie ale strasznie upierdliwe:( Tak nawiasem chciałem zapytac co może być przyczyna tego że gdy zamykam auto z pilota nie zamyka mi klapy bagażnika? Drzwi są zaryglowane ale klapa niestety nie:( Nie wiem dlaczego ale...nie moge też przekręcić kluczyka w zamku bagażnika. Nie chce się z nim siłować żeby nie złamać lub skrzywić kluczyka