Skocz do zawartości

320d zbieżność (opony)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jak wiadomo ustawienie zbieżności w BMW to troszkę wyższa szkoła jazdy i żeby wyszło tak jak trzeba to muszą być spełnione dwa czynniki albo i więcej czyli sprawne zawieszenie i dobry warsztat który ustawi zbieżność.

Teraz w kwestii mojego przypadku to sprawa wyglądała tak chciałem wymienić amory, gumowe tuleje wahacza i końcówki drążków ale że przyszła wiosna to tak jeździłem do tej pory i w końcu wszystko wymieniłem, pojechałem do dość dobrego warsztatu no i chłopaki ustawili zbieżność jak bóg przykazuje ale po wyjeździe z warsztatu okazało sie że ciągnie furę na prawo. Od razu nawrotka do gości że zbieżność zrypana no to założyli cały sprzęt a tu wszystko idealnie no po za kątami amorów bo jeden miał na minusie 1,03 stopnia a drugi 0,98 też na minusie ale powiedzieli że to nie problem i zamienili mi przednie koła stronami i kazali sie przewieść co sie okazało auto teraz nie ściąga w prawo tylko minimalnie w lewo prawie że jedzie prosto na pochyłej drodze. Wróciłem do gości przeprosiłem za kłopot i nawet mi doradzili żebym zamienił koła u wulkanizatora stronami bo mam kierunkowe więc nie będzie problemu i tu moje pytanie co sądzicie o tej operacji bo opony mam dopiero 1,5 sezonu jeżdżone i żal mi ich wywalać.

Opublikowano
no to chyba opony do wyważenia, podczas tej operacji wyjdzie czy opona ma uszkodzony kort czy coś.
Opublikowano
  • Autor
no opony nie biją ani nic nawet przy 140-150 km/h więcej po krakowie nie jeżdże bo średnio gdzie jest bo wiecznie są korki ale chodzi mi o to czy zamieniać opony stronami czy tylko wydam kase u wulkanizatora
Opublikowano

Witaj

przy takich problemach to pożycz kola/opony od kolegi -- który nie narzeka na nie .

Załóż.

Przejedź się .

Już będziesz wiedział co dalej robić .

Może być tak, że sprzęt/którym ustawiają zawiechę mają nieskalibrowany - ale to najlepiej wtedy zmienić zakład na inny...

A tak przy okazji , przy ustawianiu zbieżności do auta muszą wkładać obciążniki/ciężarki , i dopiero ustawiać ...

Zapodaj tu wyniki ... Powodzenia , czekamy .

Edytowane przez e36mf

panta rei
Opublikowano
  • Autor
właśnie wróciłem z garażu, gdyż przeprowadziłem zmianę kół na osi przedniej założyłem zimówki(nowe) i auto leci jak po sznurku ale dalej ponawiam pytanie czy zamieniać opony stronami(lewa prawa) pytam o te letnie tak jak mi doradzali chłopaki od zbieżności czy to będzie tylko wyrzucona kasa w błoto...
Opublikowano

Pomyśl logicznie

jeśli po zmianie opon jest OK - to znaczy ,że to opony .

Więć , zmiana lewa-prawa nic nie daje / bowiem opony masz zwichrowane ...zdarzają się .

I ewentualnie - gwarancja na opony Cię ratuje .

panta rei