Skocz do zawartości

E36 320 Coupe 1995r Pomoc stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam posiadam 320 Vanos Coupe i zabieram sie ostro za jej wizualny wygląd.

http://imageshack.us/photo/my-images/26/dsc01331b.jpg/

z nowych częsci idzie:

Kompletna zawiecha na gwincie

większe tarcze i zaciski M///

rozpórka na przóde

szyby 60% (wszystkie oprócz czołowej)

i mam problem z lampami. znalazłem na allegro lampy

http://moto.allegro.pl/bmw-3-e36-90-94-reflektory-lampy-tuning-l-p-kpl-i1850455348.html

czy czarny kolor nie utrudni mi widocznosci w nocy? chodzi o to czy będą dobrze świeciły i czy wg was pasują bardziej czarne czy białe lampy?

oczywiscie zdaje sobie sprawe ze za to wszystko może polecieć dowód ale kij z tym :)

Edytowane przez Esprit_512
Opublikowano
moim zdaniem akurat lampy powinienes zostawic seryjne i ewentualnie wlozyc ksenon, ja tak mam u siebie i jak dla mnie jest super ale kazdemu sie moze podobac co innego :D na twoim miejscu dolozylbym troszke i kupil zderzak od m-ki :D
Opublikowano
Własnie o to chodzi ze nie chce jej robić na M ani dodawać zderzaków itp. chce zostawic jej jak najwięcej oryginału ale lampy musze zmienic z tego powodu ze mam xenon w domu już zakupiony ale nie mam soczewy w oryginalnych lampach. a patrzyłem na aledrogo na lampy i różnica miedzy tymi za 500zł a tymi które chce kupić jest taka że te moje mają tylko manualne sterowanie wysokoscią a są wykonane z tego samego materiału:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przenie czołowe musisz zostawić 70% przepuszczalności!!!

Xenon jest nielegalny w tych lampach... wiec pewnie przy najbliższej kontroli i tak dowód wezmą.

Moim zdaniem za teakie niedopuszczalne przeróbki to nie dowód a auto powinni na parking odholowac i dowalić 5tyś kary. To następnym razem pomyślisz nad gównianymi lampami.

Kiedyś na allegro były leganle lampy do xenonów do e36 i system poziomowania do e36 z homolagacją i wszystkimi papierami. Fakt kosztowało to jakieś 1,5 czy 2 koła ale było legalne.. to popieram a takie coś na śmietnik pfupfu

Opublikowano

No wiem że to jest niezgodne z prawem ale czego sie nie robi dla swojego maleństwa:)

Zastanowie sie nad innymi lampami i jeżeli coś znajde w podobnym wyglądzie to może sie skuszę.

ja zdaje sobie sprawe z tego ze musi być 70% przepuszczalności.

a gdyby zrobił taki myk ze tył ostro sciemnił a przód lżej tak żeby zostało to 70% ale żeby nie było widocznej tak bardzo różnicy z kolorami folii?? jest takie cos moliwe? bo gostek u którego chce przyciemnić za całe auto powiedział mi 350 zł ale nie ma wielkiego doboru foli 30-90% jak Twoim zdaniem powinienem przyciemnic??

a co do mandatów to powinni je dawać pijanym kierowcą...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pijakom, tym co jeźdzą to powinni dożywotnio prawko zabirać, a za spowodowanie wypdaku kule w łeb, a jak śmiertelny wypadek to gnojowy nogi i łapy poupier..... i zostawić przy mrowisku...

Zawsze odcień foli bedzie się różnił. Ja ogólnie nie jestem zwolennikiem foli wogóle w aucie. Mniej widzisz, poźniej zauwazysz że ktosw Ciebie z tyłu wiedzie i nie masz czasu na reakcje, cofanie też do bani jest. Nie raz widziałem takich co mialie mals ciemność z tyłu a cofali wyglądjąc przez drzwi, PAJACE!!! A w nocy to już katastrofa. Dla mnie maksymalne przyciemnienie to maks 20procent.

Opublikowano

co do pijaków to sie zgadzam w 100% ;p

rozważe przyciemnianie szybek. może i masz racje.

a jak bym przyciemnił wszystko 30% to auto chyba automatycznie powinno sie wydawać ciemne w środku prawda?? oczywiscie mowa bez czołowej szyby

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem czy mam rację, b nie o to chodzi ale tak uważam ze swojego doświadczenie.
Opublikowano
ja sie zajmuje wymiana szyb samochodowych i przyciamnianiem i sam mam w swoim e36 coupe przyciemnione wszystkie szyby (oczywiscie oprocz przedniej) laminatem 30% i nie ma zadnego problemu z cofaniem ani jazda w nocy a samochod automatycznie duzo lepiej wyglada ale jest to dobry i drogi materiał a policja sie tez nie czepia bo jest to lekkie przyciemnienie. I ksenon tez mam zalozony 6000K tylko ustawiony lekko w ziemie i nikogo nie raze ani nic w tym stylu a i ja mam duzo lepiej oswietlona droge ale oczywiscie mam soczewke, a wiem ze nikogo nie oslepiam bo sie mijalem kilka razy z bratem jak on jechal moim samochodem a ja jego, w nocy tez i naprawde nie ma zadnego problemu. I jeszcze taka rada dla ciebie, jak bd przyciemnial to nie jakas tania folia tylko najlepiej laminatem bo on nie zmienia z czasem koloru a tania folia jaka robi wiekszosc ludzi z czasem zmienia kolor i jest wyblakla i to brzydko wyglada. pozdro :D
Opublikowano
a co do tej przepuszczalnosci swiatla to szyba musi przepuszczac 70% swiatla a nie przyciemniona zielona szyba (bo tylko takie wystepuja w e36) przepuszcza 85% czyli teoretycznie mozesz przyciemnic 15% a taka folia nie wystepuje:P
Opublikowano

kolego zapomniales o najważniejszej pozycji do twojej fury...

ja się pytam gdzie zapytanie o tony neonow, ledow desek do prasowania na klapie bagaja oczywiście nie zapominam o gwizdku do wydechu !! ewentualnie zwykły gwizdek do buzi i dmuchaaaaamy, ale te rozwiązanie trochę dokucza podczas dłuższych tras, czasem tchu brakuje i uzyskujemy efekt zacinajacej się turbiny ;d ...

widzę twardy jesteś jeśli chodzi o oddanie dowodu xD Ciekawy jestem czy przy spotkaniu z milymi panami wydusisz z siebie choć 1 stanowcze słowo ...

ahh najmocniej przepraszam zapomniałem o znaczkach ///M minimum z 10 żeby nikt nie przeoczyl ;)

wartalo by dodać jeszcze napis TURBO swojego czasu widziałem literki do przyklejenia w jednym supermarkecie budowlanym, nie wiem czy rozmiarowo by ci podpasowal...

ewentualnie są jeszcze cyferki i literki do oznaczania numerów domów ! Mysle ze ten rozmiar będzie OK !

Pozdrawiam

Opublikowano

o co Ci chodzi?? jeżeli lubujesz sie w wiejskim tuningu to już Twoja sprawa. Jak byś mógł to poczytaj wyżej o jakie modernizacje chodzi... i dlaczego to sceptyczne nastawienie? zadałem konkretne pytanie na forum i 99% osób które tu odpisywały pisały z sensem aż trafił sie taki jeden 19latek - z nicku wynika . :duh:

a co do dowodu: to tak jestem twardy bo mam pewne predyspozycje do tego żeby mi go nie zabrali.

Opublikowano
i o co tobie czlowieku chodzi... uwzasz ze lekko przyciemniona szyba i ksenon to chamski tuning?? bo ja np mam to zrobione i samochod jesd duzo ladniejszy i dzieki ksenonowi ktorym nikogo nie raze ja lepiej widze a ciemna szyba jak pewnie kolega nie wie zapewnia lepsza wydajnosc klimatyzacji bo jest lepsza izolacja... wiec jezeli ty uwazasz ze to jest chamski tuning tybu turbo wydech i naklejki M i tuning to nie mamy o czym rozmawiac... pozdro :D
Opublikowano (edytowane)

nie umiesz czytać między wierszami ;) wiesz co to jest ironia ?

masz predyspozycje tak ? a co tatuś w drogowce czy sam uczysz się / pracujesz w tej instytucji ?

och ironioo ;)

dobra ale nie o wywołanie kłótni mi chodzilo ...

Szkoda ze chcesz stjunungowac te autko ;( kup lampy przystosowane do zenonow a nie taki śmietnik robisz ...

o już najazd ;) to co tygryski lubią najbardziej xD

nikogo nie razisz tak, lepsza izolacja tak ! a może od razu ponakrywaj szyby kocem ratunkowym ? taka izolacja ze mucha nie siada ...

ale o gustach się nie dyskutuje ;d

a te lampy z allegro chinole wyglądają lekko mówiąc brzydko ;p

Edytowane przez Kriss1992
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja sie zajmuje wymiana szyb samochodowych i przyciamnianiem i sam mam w swoim e36 coupe przyciemnione wszystkie szyby (oczywiscie oprocz przedniej) laminatem 30% i nie ma zadnego problemu z cofaniem ani jazda w nocy a samochod automatycznie duzo lepiej wyglada ale jest to dobry i drogi materiał a policja sie tez nie czepia bo jest to lekkie przyciemnienie. I ksenon tez mam zalozony 6000K tylko ustawiony lekko w ziemie i nikogo nie raze ani nic w tym stylu a i ja mam duzo lepiej oswietlona droge ale oczywiscie mam soczewke, a wiem ze nikogo nie oslepiam bo sie mijalem kilka razy z bratem jak on jechal moim samochodem a ja jego, w nocy tez i naprawde nie ma zadnego problemu. I jeszcze taka rada dla ciebie, jak bd przyciemnial to nie jakas tania folia tylko najlepiej laminatem bo on nie zmienia z czasem koloru a tania folia jaka robi wiekszosc ludzi z czasem zmienia kolor i jest wyblakla i to brzydko wyglada. pozdro :D

No 30 procent to sie też zgodzę, da rade ale mi już nie pasuje. Kwestia gusty czy coś, nie ważne. Ale te xsenony...hmmm obejrzyjcie TVN turbo "Uwaga Pirat" jak szybko ludzie miekkną, jak zabierają dowody za wydech, xsenony, folie bez homologacji i inne tego typu rzeczy. To że Ciebie sie nie czepiają (może w okolicy masz znajomych w drogówce, a przeglądy przechodzi po znajomości) nie wnikam, bo i po co. Każdy zna gdzieś kogoś i tak jest i wszyscy tak zyją. Dla mnie sprawa jest prosta. Jak coś jest zabronione, lub nie ma dopuszczenia to ruchu to tak ma być a nie na siłe montowąć. A kolego Espirt raczje wieś tuningu nie chce zrobić, zrobi pewnie tak żęby było dobrze. (chodź ja bym założył xsenony 4300k, świeca równie dobrze a barwa nie działa tak na drogówkę bo ma barwę trochę bielszą niż zwykła żarówka.

Opublikowano

Ogólny zarys jest taki żeby zrobić to co będzie mi potrzebne czyli szyby i xenon. a co do 4300K to ładnie wygląda i spisuje:) ale szkoda że już kupiłem wczesniej.

Chce żeby Buma została prawie w oryginale bo uważam że to jest kultowe auto i lekko zrobione przykuwa uwagę.

Opublikowano

Koledzy znalazłem takie coś w necie i pojechałem na stacje diagnostyczną. (CHODZI O XENON) ogarnijcie :

2. przepisy nic nie mówią o ksenonach montowanych do aut używanych.

3. Homologacja jest przypisana do klosza lampy, do soczewki i przetwornicy jednocześnie. Te elementy otrzymują jedynie homologację na wspólną pracę. Jeśli wyjmiesz homologowane soczewki i włożysz do homologowanego klosza to tracisz homologację.Czyli jeśli lampa jest przystosowana pod xenon powiedzmy H4 ( np lampy ANGEL EYES gładkie szkło, Homologacja E) oraz posiadamy zestaw HID z homologacją E i przystosowany pod H4 to nie łamiemy prawa. w tym przypadku nie ingerujemu w lampe.

byłem u ziomków na stacji diagnostycznej i pokazałem im mój xenon (Hid xenon digital sunlike ultimate H7 z cyfrowymi przetwornicami ) i pokazałem im lampy z allegro które chce kupić (znalazłem odpowienie za +- 500zł) z soczewką przystosowaną do tego typu xenonu to powiedzieli mi że jak założe spryski nawet na frana to mi dadzą zaświadczenie dla policji że oświetlenie dopuszczone jest do użytku drogowego i że jest zgodne z polskim prawem....

wynalazłem na alledrogo spryskiwacze do xenonu i zaraz zakupię więc chyba będzie wszystki git.

http://allegro.pl/xenon-hid-spryskiwacze-reflektorow-s-cena-sklep-i1836324003.html

więc kwestie xenonu mam załatwioną :)

Kris1992 wez ogarnij się chłopie i znajdz inny post. Panu podziękujemy...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No jak kupisz lampę co ma homologacje na xsenon to git. Ale te lampy które mają homologację H4 to mają homologację na żarówke typu H4 u jest to żaóka HALOGENOWA. zarówka xsenonowa która jest dostosowana do mocowania w miejsce H4, NIE jest żarówką HALOGENOWĄ, wiec nie jest dopuszczona do użytku z reflektroem co jest homologowany na H4. Dużo o tym było. Po za tym sama chomologacja E oznacza nim mniej ni wiecej że zestaw jest dopuszczony do użytku. Gdzieś na jakimś forum znalazłem artykół na 4 strony na ten temat. Jak bede miał chwilę to poszukam.
Opublikowano
Ja chyba patrzyłem na ten artykuł :) lektura strasznie długa i nudna xD. No ale jeżeli dostane zaświadczenie ze stacji diagnostycznej to chyba policja sie nie ma do czego przypierniczyć prawda?? zrobie tak żeby założyć działające spryski do lamp i zaświadczenie ze stacji i chyba mogą pogwizdać mi :)
Opublikowano
kolego jak nie masz pojecia na jakis temat to sie nie wypowiadaj. folia na szybie zapewnia lepsza izolacje i nie musisz co chwile wlaczac klimy bo jak raz wlaczysz to ta temperatura sie utrzymuje dluzej i jezeli w to nie wierzysz to jedz sobie do kogos kto sie na tym zna i wtedy sie wypowiadaj. A co do ksenonu to tak jak mowie, ja mam 6000k tyle ze ustawiony duzo bardziej w ziemie i naprawde wiem ze nikogo nie raze, jak wpadne w duza dziure to moze troche tak ale wtedy i normalna zarowka razi..... :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli chodzi o działanie klimy z ciemnymi szybami to masz racje i nikt tego nie podważa, baaa nikt o tym nie wspomniał tutaj wiec nie wiem o co Ci chodz teraz.
Opublikowano

A ja wam powiem że cedzicie komara. Masakra jak was czasem słucham czy czytam,to tak się spuszczacie na szczegółach że szok. kolega chciał kilka rad a tu się dociekania zaczęły i ala kłótnie. Wrzućcie na luz. To że ktoś lubi mieć wizualnie odpicowane auto nie znaczy że zaraz wieś tuning robi. Za dużo chcemy ingerować w sprawy innych.Doradzajmy ale nie wywierajmy jakiejś presji .

Wrzućcie na luz drodzy forumowicze :cool2:

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif