Skocz do zawartości

wymiana oleju w skrzynia manual i dyfer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanie odnosnie wymiany oleju w skrzyni manualne i w dyfrze, czy nalezy wymieniac olej w skrzyni jesli tak to co ile i najlepiej na jaki ,i to samo pytanie dotyczy dyfra??????????????
Opublikowano
Powinno się wymienić.Tym bardziej po przebiegach z jakimi kupujemy auta w Polsce...zazwyczaj nikt tak naprawdę nie wie jakie są.Nie pomogę w sprawie skrzyni ale do dyferencjałów tył/przód z nieograniczonymi dyferencjałami przesuwnymi lub dyferencjałem lepkościowym(co kolwiek to znaczy)mozesz wlać Castrol Syntrax Longlife 75W-90 a do dyferencjałów o ograniczonym przesuwie :roll: -wielopłytkowe/elektrohydrauliczne :duh: zalecany BMW part no. 83 22 9 407 870 lub 83 22 9 407 871 a dobry olej Castrol Syntrax Limited Slip 75W-140.Do normalnego dyferencjału Castrol Syntrax 75W-90(h)
Opublikowano
chyba wleje do dyfra ten castrol syntrax limited slip 75-140,bo z tego co patrzyłem to jest lepszy niz ten castrol syntrax longlife jest trudno kupic choc pewnie on by wysterczył bo w sumie u mnie niema blokady mostu itp, nie wiem co do skrzyni czy taki sam??, nie chce wlewac jakiegos szajcu bo to w sumie wymiana na dłuszy czas a nie mam pojecia czy ten do skrzyni tez bedzie dobry jak myslicie
Opublikowano
Do skrzyni zamów oryginał z serwisu...nie wchodzi go tam wiele bo coś około 1.2 litra wiec koszt też nie będzie duży.Pozdrawiam.
Opublikowano

Swoje info opieram na piatce, ale domyslam sie ze skrzynia i dyfer takie same lub podobne.

Do mostu 75w90, ja wlalem valvoline, choc mozesz sie pokusic o jakis full syntetyk, kiedys wlewalem shella syntycznego, tez bylo ok.

do skrzyni olej zaleznie od nalepki (na forum znajdziesz info jaki kolor - jaki olej). Ja mialem ATF, kupilem takze z oferty valvoline. U kolegi po takiej zmianie biegi zaczely wyraznie plynniej wchodzic, u mnie brak roznicy, ale to dobrze:)