Skocz do zawartości

320d Rozrusznik nie kręci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z moją E46, 320d ...

Mianowicie wszystko cacy działało, odpaliłem go przejechałem pare km wróciłem do domu. Postał sobie dłuższą chwilę i gdy potrzebowałem nim pojechać, odmówił posłuszeństwa. Objawy były takie, rozrusznik ledwo ledwo kręcił za pierwszą próbą odpalenia, za drugą już prawie w ogóle ( objawy braku prądu na aku ), za trzecią było słychać tylko przekaźnik ( tzw. " cykanie " ) i tak został, podłączyłem akumulator na całą noc do ładowania z myślą, że to pomoże, jednak po założeniu go nadal było to samo, odpalił na pych bez problemowo, jednak po zgaszeniu silnika i próby odpalenia rozrusznikiem nie słychać już nawet przekaźnika ( " cykania " )

Proszę o pomoc, co to może być ?? Bezpiecznik ? A może guzik bezpieczeństwa odcinający prąd i zapłon wyskoczył ( przy okazji prosiłbym o wskazanie miejsca gdzie on się znajduje w tym modelu ) ??

Opublikowano

Podłącz inny aku, i sprawdź jakie masz ładowanie.

Z opisu wynika, że rozrusznik ma duży opór żeby zakręcić lub nie ma odpowiedniego prądu. Możliwe że zatarły się w nim szczotki.

Opublikowano
  • Autor
Aku sprawny, po naładowaniu sprawdzałem go miernikiem było 13,45V ( czyli powinien ruszyć ). Z pychu ruszył bez problemu, bezpieczniki wszystkie są okey z tego co patrzyłem, spróbuje dobrać się do rozrusznika, tylko pytanie gdzie on się znajduje ( jestem " lajkiem " w sprawach BMW, mam to auto dopiero od miesiąca i bardzo przepraszam za proste pytania )