Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Skoro juz o tym mowa to niech ktos napisze jak sie adaptuje w inpie skrzynie oraz jak sie sprawdza olej z gory thc :D
Opublikowano

Oleju z góry nie sprawdzisz. :nienie:

Jak masz jakies problemy ze skrzynią to zrób dokładnie co napiszę z zegarkiem w ręku

- włożyć kluczyk nie naciskając hamulca

- nacisnij guzik START załączając zapłon (bez odpalenia silnika z hamulcem!)

- pedał gazu nacisnąć do pełna, razem z kickdown (musi być całkowicie wciśnięty) i tak trzymamy 25 sek.

- po 25 sek. puszczamy pedał gazu, odpalamy silnik i ruszamy.

Gwarantuję banana na Twojej twarzy.

W Dieslu nie wiem czy działa ale w Pb na 100%

images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF
Opublikowano
W dieslu też działa. Jest to reset ustawień adaptacyjnych skrzyni biegów i czasem banan może być w drugą stroną przynajmniej przez pierwsze dziesiąt kilometrów zanim sterownik skrzyni nauczy się nowych ustawień.
peace & love
Opublikowano

@Zbichu z reguły banan jest do góry ale bywa tez tak jak Ty mówisz. Jest to w takim przypadku kwestia przejechania się ,najlepiej po autostradzie.

Zastanawiałem sie czy to faktycznie jest kasowanie pamięci sterownika ASB czy jest to synchronizacja położenia przepustnicy względem sterownika ASB ?

Tak czy inaczej trik ten używają również w serwisie BMW.

Zbichu jak często korzystasz z tego triku ?

Opublikowano
Robiłem to może ze 3 razy. Zawsze chodziło o problem z tak zwanym "rolling shift 2-1". W żadnym z przypadków resetowanie ustawień adaptacyjnych nie pomogło. Przy ZF6hp26 przeszło po aktualizacji softu, a w przypadku 6hp32 wystarczyło kodowanie.
peace & love
Opublikowano

Mi skrzynia też szarpała na D z 2 na 1 bieg.. o dziwo nie szarpała w trybie S.

Kolega wgrał mi z netu najnowszy soft, w dodatku w ukrytym menu miałem maksymalną temperaturę silnika 60 stopni c. Wymieniłem czujnik pod kolektorem i bez potrzeby oba termostaty (730d) i do dziś jest idealnie.

Opublikowano
Robiłem to może ze 3 razy. Zawsze chodziło o problem z tak zwanym "rolling shift 2-1". W żadnym z przypadków resetowanie ustawień adaptacyjnych nie pomogło. Przy ZF6hp26 przeszło po aktualizacji softu, a w przypadku 6hp32 wystarczyło kodowanie.

@Zbichu o co chodzi z tym kodowaniem ???

Opublikowano

Dodałem za pomocą NCS dodatkowe funkcje w FA +KPLC oraz +NL12. W Ista P występują one jako aktywacja trybu miejskiego dla EGS oraz "redukcja szarpania podczas zmiany obciążenia". W skrzyni miałem już najnowszy soft wiec po kodowaniu nie wymagała aktualizacji oprogramowania.

Jeśli masz problem z ciężkim zrzucaniem biegu z 2 na 1 przy zatrzymywaniu jak to opisał mtechnic to spróbuj kodowania plus aktualizacja softu jeśli okaże się konieczna. W wielu przypadkach okazało się pomocne na ten fabryczny błąd skrzyń ZF 6hp.

peace & love
Opublikowano

Właśnie nie mam tego problemu przy dohamowywaniu. Zero ,w ogóle nie występuje.

Jedynie co mi sie zdarzyło to jadąc np 80 km dodając mocno gazu bez kick-downa jeden bieg zeszła niżej ładnie a ten następny z takim pierdz...nieciem ,ze myślałem ze mi dyfer rozsypie. Zrobiłem ten trik z trzymaniem gazu 25 sekund i od tego czasu chodzi ładnie i nie ma tego szarpnięcia po nagłym dodaniu gazu.

Czy inpa pokaże jaka jest wersja softu dla sterownika skrzyni ?

Jeśli chodzi o kodowania i tym podobne to nigdy tego nie robiłem i miałbym strach sam cokolwiek takiego robić. Z tych rzeczy to jestem debil :) :cry2:

Opublikowano

@Zbichu jak Ci podam moją wersję softu to bedziesz coś więcej o niej mógł powiedzieć ? Czy to jest ori czy już aktulizowana ?

Miałem w moim aucie bardzo dużo wizyt w ASO w Niemczech na różnych aktualizacjach i nie wykluczone ,ze ta tez jest zmieniona.