Skocz do zawartości

Wymiana zaworów ogrzewania na wersje z pompką

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam e39 530d która miała webasto z pompką cyrkulacyjną, ale jako że webasto się zepsuło (zawiesiłem się na krawężniku, pompka poszła w drobny mak, blok webasto pękł), całkowicie zlikwidowałem węże idące do niego, razem z ową pompką.

Teraz, gdy uruchomię funkcję REST na klimatroniku, ogrzewanie działa tylko do momentu wychłodzenia nagrzewnicy, czyli ok 15 sekund.

Jako że notorycznie zawiesza mi się zawór odpowiadający za stronę pasażera, zmuszony jestem je wymienić.

I teraz pytanie, czy da się bez problemów założyć zawory z pompką w miejsce zwykłych, i podłączyć tą pompke, tak żeby na postoju wymuszała obieg?

Czy jest już przygotowana instalacja pod ta pompke, ew co i jak muszę zrobić żeby to podpiąć i uruchomić?

Za wszelkie wskazówki wielkie dzięki ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

okej, czyli zawory mogę kupić te drugie, to już połowa za mną :D

Webasto miałem takie jak na tej aukcji: http://allegro.pl/bmw-e39-3-0d-530d-webasto-skce-i1865306275.html

To na zdjęciu jest chyba od benzyniaka.

Teraz pytanie co do podłączenia tej pompki, jak to zrobić, jakiś schemat, czy coś, bo nie mam zielonego pojęcia :roll:

Pomoże ktoś?

Jeśli było to już poruszane, to będę wdzięczny za link do tematu, bo nie mogłem nic znaleźć.

Pozdro :)