Skocz do zawartości

[e36] Swap alternatora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć chłopaki. Chodzi mi po głowie pewna sprawa. Niby tematów było sporo o doborze odpowiedniego akumulatora, ale nie było nigdzie o zamianie alternatora.

Otóż właśnie jestem przed wymianą akumulatora. Obecnie mam 45 Ah, ale jest stary i powoli się kończy. Więc postanowiłem zmienić go na 60 Ah Bosch. Taka pojemność myślę będzie OK. Ale problem polega na tym, że mając gołą wersję e36 m40, troszkę ją doposażyłem- grzane fotele, grzane lusterka, silnik elektryczny w dach w miejsce korbki, podobnie drzwi też zrobiłem elektrykę. Więc i zapotrzebowanie na prąd się podniosło, do tego w planie pasuje zrobić jakiś wzmacniacz i poczciwe głośniki wstawić.

Ale wtedy myślę, że ten mój alternator- 70 A będzie ciut mały, i akumulator może nie być doładowywany... Więc pytanie moje brzmi, czy można w jakiś sposób wstawić tutaj mocniejszy alternator?? Wiem, że występowały o wiele mocniejsze, ale niestety wszystko do silników na pasku wielorowkowym... A może i w m40 występowały większe niż 70 A ?? Albo ktoś przerobił koło z paska- wielorowka na koło- pasek klinowy. Myślę, że w granicach 100-120A byłoby dobrze. Ale czy da się to wykonać?? A może wychodziły mocniejsze alternatory na pasek klinowy??

Zapraszam do dyskusji i z góry dziękuję za każdą uwagę.

Opublikowano

U mnie przy full elektryce jest zestaw : alternator 80A,akumulator 55Ah ,który ma 5 lat i nadal działa bez najmniejszych problemów,

więc wydaje mi się,że 80A wystarczy.

100-120A to raczej w dieslu.