Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W zasadzie to jak w temacie. Już bardzo niedługo szykuję się kupić E60. Nie do końca jestem przekonany który z nich wybrać. Samochód będzie z 2008-2009, w zależności co się trafi i na co pozwolą fundusze. Silniki niby o tej samej pojemności, jednak 530D mocniejszy, ale z drugiej strony - czy mniej awaryjny?

Jeżeli możecie to podsuńcie mi jakieś ciekawe argumenty za i przeciw każdego modelu. Nie chodzi mi przede wszystkim o spalanie - w ogóle mnie to w zasadzie nie interesuje - jakoś przeżyję te 1-2litry więcej.

Pieniądze na niego już praktycznie są - zostało jeszcze tylko 2 miesiące pracy, ale jest właśnie dylemat - który do jasnej ... wybrać?

Dodam tylko, że samochód będzie użytkowany głównie w bardzo zakorkowanym mieście - Londynie. Autostrady to będą raczej weekendowe wypady do Walii czy nad morze - raz na jakiś czas. Nie jeżdżę samochodem z pedałem w podłodze, ani nie mam zwyczaju się ścigać. Jednak gdy podejdę do wyprzedzania to lubię ominąć Tira w miarę szybko. Do tej pory posiadałem E39 528i z 196 kucykami i z dynamiki byłem bardzo zadowolony.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam, Kuba.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście wybierz 530d bo moc większa, spalanie na podobnym poziomie a silniki są prawie te same. 525d = 7,8 do 100 km./h 530d = 6,8 do 100 km./h
Opublikowano
Wg mnie jesli nie zalezy Ci az ak mocno na osiagach kup to co znajdzie sie w lepszym stanie;] 525d z tego roku ma zdaje sie 197km - wystarczy. Jak znajdziesz ladna, pewna i zadbana to bierz i sie nie zastanawiaj. bynajmniej ja bym tak zrobil:) aczkolwiek warto tez poszukac 530d...awaryjnosc w zasadzie taka sama:)
Opublikowano
Wg mnie jesli nie zalezy Ci az ak mocno na osiagach kup to co znajdzie sie w lepszym stanie;] 525d z tego roku ma zdaje sie 197km - wystarczy. Jak znajdziesz ladna, pewna i zadbana to bierz i sie nie zastanawiaj. bynajmniej ja bym tak zrobil:) aczkolwiek warto tez poszukac 530d...awaryjnosc w zasadzie taka sama:)
Opublikowano
Opublikowano
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nie bierz 525d.Będziesz niezadowolony, zużycie paliwa jak 3.0d a osiągi niewiele lepsze niż 2.0d.

Wiem to z własnego doświadczenia.Poza tym 525d to najczęściej auta flotowe i słabo wyposażone a jeśli chodzi o awaryjność to nie musisz się martwić.

Jako ciekawostkę napiszę że w F10 530d i 525d różnią się tylko mocą a pojemność jest ta sama co daje fajne możliwości :mrgreen:

Opublikowano
Jako ciekawostkę napiszę że w F10 530d i 525d różnią się tylko mocą a pojemność jest ta sama co daje fajne możliwości :mrgreen:

W E60/E61 525d i 530d też mają tą samą pojemność 3,0 co wcale nie znaczy ,że są to takie same silniki.

Opublikowano
znajdziesz zadbane i serwisowane 525d to bierz i sie nie zastanawiaj. Jeszcze lepiej dla Ciebie bedzie jak znajdziesz 530d zadbane i ladne, trzeba kupic to na co jest warto kase wydac a nie, 530d byle jakie ale musi byc 530d... :8)
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

W E60/E61 525d i 530d też mają tą samą pojemność 3,0 co wcale nie znaczy ,że są to takie same silniki.

To zależy które bo te 2.5d 177KM mają 2497 cm3 a te 197KM mają 2997cm3.

Jeśli to jest ta sama pojemność to i mechanicznie jest ten sam.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
znajdziesz zadbane i serwisowane 525d to bierz i sie nie zastanawiaj. Jeszcze lepiej dla Ciebie bedzie jak znajdziesz 530d zadbane i ladne, trzeba kupic to na co jest warto kase wydac a nie, 530d byle jakie ale musi byc 530d... :8)

Jeden woli córkę inny teściową...

Piszę z własnego doświadczenia gdy miałem 525d byłem rozczarowany osiągami przy zużyciu paliwa porównywalnym do 530d ale korcił mnie R6.

Jest jeszcze inny problem 525d ciężko sprzedać nawet zadbane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To zależy które bo te 2.5d 177KM mają 2497 cm3 a te 197KM mają 2997cm3.

Jeśli to jest ta sama pojemność to i mechanicznie jest ten sam.

Ale kolega napisał że szuka z roczników 2008 - 2009 a wtedy obydwa silniki miały 2993 poj.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Obydwa silniki to M57N2, różnią się małymi detalami i oprogramowaniem.

Opublikowano

Witajcie,

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Z tego co czytam wynika, że główną różnicą między nimi jest tylko ilość KM. Kruk203 napisał również, że 525d były raczej słabo wyposażone, no cóż, na tym mi chyba najbardziej zależy - jak najbardziej komfortowe wyposażenie. Wybiorę chyba właśnie 530d. Jeżeli chodzi o koszta utrzymania w UK to przy moim niskim wieku (23 lata) ubezpieczenie będzie różniło się tylko o 100 funtów na rok, więc 0 tragedii. Samochód, którego będę szukał będzie miał max. 100 000km przebiegu (60 000mil) - myślę, że to w miarę rozsądna ilość jak na 3 latka.

W razie gdybyście mieli jeszcze jakieś nowe argumenty, to ja z chęcią poczytam bo od zakupu dzielą mnie jeszcze ok. 2 miesiące.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam

nie chcial bym spamowac ale sztuka naprawde godna uwagi....

http://otomoto.pl/show?id=C20459824

Prot, dzięki za linka, ale ja, z racji tego, że będę w UK jeszcze 3-5 lat zamierzam kupić ją z Right Hand Drive, więc niestety jakikolwiek Left Hand Drive odpala. Poza tym tutaj z przebiegiem 150 000km z na prawdę porządnym wyposażeniem z 2008 roku można kupić za max. 15 000 funtów (ok. 75 000pln).

Pozdrawiam.

Opublikowano

true true :), ale ze siedzisz w UK nie wspomniałeś:)

bierz 530, współczynnik mocy do ekonomiki - cos niesamowitego :)

Na pełnym baku 1270km - zaznaczam ze tylko autostrada 130-140 km/h

owocnych poszukiwań

Opublikowano

Nie żebym się czepiał, ale w pierwszym poście: ;)

Dodam tylko, że samochód będzie użytkowany głównie w bardzo zakorkowanym mieście - Londynie.

Co do porady, to faktycznie zdecyduje się chyba na 530d, ale jak znajdę 525d z na prawdę porządnym wyposażeniem oraz niezniszczoną, to nawet nie będę się zastanawiał. Fakt te prawie 40 koni więcej pod maską może się przydać, ale z drugiej strony patrzę głównie na to co jest na wyposażeniu. Jak pisałem wcześniej do tej pory jeździłem BMW 5 z 196 końmi i bardzo mi odpowiadała, chociaż te 196 było tylko w papierach po 12 latach życia ;)