Skocz do zawartości

320i - niskie obroty silnika po uruchomieniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak temperatura (otoczenia) spadnie poniżej +10'C to po uruchomieniu silnika mam obroty na biegu jałowym około 700-800 (obr/min) (falują w dół - przygasa - nieraz zgaśnie), mam pytanie gdzie znajduje się czujnik temperatury płynu chłodzącego/silnika (co podaje do ecu) czy to jest ten w termostacie ? dodam, że termostat i wskazania temperatury (na desce = analogowe wskazanie) działają bez zarzutu.

pozdrawiam.

Opublikowano

Czujunik temp raczej masz w głowicy pod kolektorem ssącym. Najprostszy sposób jego sprawdzenie to podpiąć "zimne auto" pod kompa i na "live data" obserwować wskazania w trakcie nagrzewania.

Jak bedzie ok to silniczek krokowy w pierwszej kolejności do czyszczenia

Opublikowano

a ten cojest w tedy w termostacie to od czego jest ? a ten przy chlodnicy jest chyba od zalaczania wentylatora. A czujnik pod kolektorem ssacym mozesz mi gdzies w przyblizeniu wskazac? boniego znalezc

pozdrawiam

p.s. ten sam objaw z temperatura mialem rok temu - teraz w wkacje wymienialem odme i krokowy silniczek czyscilem byl brudny bo ciezko chodzil (obracal sie), po wyczyszczeniu uwazam ze sie obracal lekko ale objawy przyszly i tak (jego bym narazie wyeliminowal krokowca)