Skocz do zawartości

[E39] 523i Układ chłodzenia/Pompa wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Termostat jeszcze oryginał siedzi, czujnik temperatury też raczej sprawny, żadnych błędów na kompie, a po włączeniu odpowiedniego testu gdzie pokazuje temperaturę wszystko odbywa Się prawidłowo, nie ma żadnych gwałtownych skoków, w miarę jak wskazówka od temperatury idzie do pionu tak samo wzrasta temperatura wyświetlana. Może to przez nie oryginalną chłodnice??? Bo jakieś 4 lata temu była zmieniana
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • 5 lat później...
Opublikowano

Witam, to ja się podepnę pod temat bo zrobił się mały problem i nie do końca wiem co może być przyczyną.

Objaw - wąż od chłodnicy do termostatu łapie straszne ciśnienie i aż puchnie. Temperatura momentalnie rośnie.

Teraz jako laik się wypowiem a wy mnie wyprostujcie ewentualnie. Jak by był termostat to wąż był by zimny i na pewno nie łapał by takiego ciśnienia. Pompa na mój chłopski rozum.

Może jakieś inne pomysły ?

Opublikowano
Witam. Zacznę od tego że jestem tu nowy i nie wiem dokładnie w jakim temacie szukać. Jestem posiadaczem bmw e39 520i i mój problem polega na tym że najwidoczniej moja Beemka sie przegrzewa. Tzn przy teraźniejszych temperaturach "5-12 stopni" po dościu temperatury do tzn pionu "90" stopni załącza się wiskoza, lecz nie jest to każdego razu, czasami zdarza się to dosyć później. Wiskoza zostala wymieniona na nową jakieś 2 miesiące temu i nie wiem czy to normalne że tak się dzieje bo wcześniej tak sie nie dzialo aż do momentu wymiany starej Wiskozy. Proszę o udzielenie rad albo informacji ze swojego doświadczenia jeśli ktos tak miał. Z góry dzięki :)
Opublikowano
Spróbowałem jak Pan mówił, lecz niestety za bardzo nie wiem jak to działa. To się sprawdza na odpalinym i ciepłym silniku czy jak. W każdym bądź razie na tescie 7.1 albo 7.2 pokazało 85 stopni ale nie wiem czy to jest akurat to.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odpalasz test 7.0 i jadąc autem obserwujesz jaka utrzymuje temperaturę oraz przy jakiej rozkręca się wisko.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.