Skocz do zawartości

318 Kompaktem na narty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie:)

Jadę w tym roku moją trójeczką na narty. Będzie nas 4 osoby dorosłe+ sprzęt. Czy macie może jakieś doświatczenia i pomysły gdzie bym mogła umieściC 4 pary nart? Jak wy zawsze jeżdzicie? Z trumną na dachu jeżdzi się ponoć nie wygodnie :/ a chyba tylna kanapa po środku się nie otwiera (?)

Bardzo proszę o podpowiedzenie jakiś sensownych rozwiązań. Dodam, że na narty jeżdzę co roku, ale zazwyczaj jechałam większym autem.

Edytowane przez kurrrak
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Po pierwsze:

proszę zmienić tytuł wątku

viewtopic.php?f=69&t=117886

a chyba tylna kanapa po środku się nie otwiera (?)

To nie wiesz czy masz podłokietnik z tyłu i w nim skibag? ;)

Jeśli nie ma to tylko box na dach, albo uchwyt do bagażnika - co kto lubi, nic innego nie wymyślisz.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
skad pomysl ze jezdzi sie niewygodnie z trumna? w niczym nie przeszkadza, jak dobry uchwyt i dobra trumna to i nie spadnie przy 200 tylko halas sie zwieksza i spalanko pewnie ale wiadomo. Boxa zakladaj i jeszcze ci tam wejda buty i zostanie ci miejsca w bagazniku na torby etc.
szukam
Opublikowano

Nie mam z tyłu podłokietnika :( Jeśli to jest równoznaczne z tym, że nie mam również skibagu to lipa.

Mówiąc uchwyt do bagążnika masz na myśli te uchwyty na dachu? Czy to jest tak samo uciążliwe podczas jazdy jak box na dachu? I czy można w te uchwyty latem rowery wstawić?

A może ktoś ma jednak jakiś patent i się niem podzieli :) plissss

Opublikowano
To, że spalanie przy trumnie jest większe to wiadomo-waga, ale mówiąc o uciążliwości mam na myśl strach, że ją przy 180 km zgubię :/... no i chałas tez uciążliwy. Ale chyba nie będę miała wyjścia. czy będzie to dobrej jakości to nie wiem, bo będzie pożyczona
Opublikowano
Na Autobanie 180km mieści się w granicach normy:) Tym bardziej, że robię trasę do Włoch na raz- bez noclegu, więc każda oszczędność czasu będzie dla mnie ważna. ale dziękuję kolego za pomoc :)
  • Członkowie klubu
Opublikowano

No z boxem 180 to bym się chyba nie odważył ;)

Uchwyt - jest dedykowany do nart (ilości par), nie da się na tym postawić roweru ;) - nie myl uchwytu, lub boxu z bagażnikiem dachowym, do którego się to przypina.

Bez boxu pewnie lżej się jedzie, bo nie stawia oporu jak box, ale za to nic innego już nie wpakujesz, no i narty "gołe" na dachu. Coś za coś - jak mówiłem, co kto lubi ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Na Autobanie 180km mieści się w granicach normy:) Tym bardziej, że robię trasę do Włoch na raz- bez noclegu, więc każda oszczędność czasu będzie dla mnie ważna. ale dziękuję kolego za pomoc :)

fiu fiu 318i, 4 osoby na pokładzie + trumna i 180 km/h....a potem się zastanawiamy dlaczego w tych silnikach padają panewki...

Opublikowano
masz rację Jakub- on zapewne nawet z takim ociążeniem tyle nie pójdzie, a jak pójdzie to ledwo ledwo- nie pomyślałam o tym:/ To co mam liczyc 150km-160? Przy tej prędkości box na dachu chyba bezpieczny? Pierwszy raz żałuję, że mam takie małe auto :|
Opublikowano
masz rację Jakub- on zapewne nawet z takim ociążeniem tyle nie pójdzie, a jak pójdzie to ledwo ledwo- nie pomyślałam o tym:/ To co mam liczyc 150km-160? Przy tej prędkości box na dachu chyba bezpieczny? Pierwszy raz żałuję, że mam takie małe auto :|

Myślę, że maks jaki możesz założyć to 140-150 km/h

Są dwa powody

- hałas i komfort,

-ekonomia. Przy prędkości 150 myslę, że zużycie paliwa wzrośnie o jakieś 4 litry w stosunku do tego co by zużył normalnie.

W tej sytuacji taniej i bezpieczniej będzie zatrzymać się na nocleg.

Opublikowano
nie wiem gdzie walisz na te narty do włoch, ja atakowałem na raz do Livigno 1300km, innym samochodem co prawda i jadąc w grupie 6 innych fur, 180km/h po połowie trasy nie chce się już jechać , więcej pali niż przy 140km/h a przy takim kawałku jest to odczuwalne finansowo, jeszcze 4 osoby i box, nie wiem jak z boxem, ale na tamtej trasie na spokojnie 140-150km/h, co innego bez boxa, z 1 osobą i w 330i albo d :) - no i pare groszy na dobre paliwo do ostrego przepału na trasie
Opublikowano
Mój cel to Dolomity:) Zazwyczaj jechałam na raz ale suwami. Jak będzie szło powoli to najwyżej prześpię się gdzieś po drodze. Dzięki wam już wiem, że bez boxu ani rusz, a myślałam, że może jakoś się uda ;)