Skocz do zawartości

525d sedan m paket wymiana poduszek silnika - Jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

musze wymienic poduszki pod silnikiem w e39 sedan 2000r bo cos buda zaczelo trzes;/

i mam pytanie czy zrobie to samemu??

macie jakas recepture na wymiane?

jakie klucze jak najlepiej sie dostac itp??

pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano (edytowane)

Siema

Są 2 poduszki. Każda ma 2 nakrętki górna i dolna. Trzeba odkręcić nakrętki z jednej poduszki i podlewarować silnik. Tylko uwaga bo można uszkodzić siebie albo miskę olejową. Z dołu mialem najlepszy dostęp ale lepiej żeby na głowę albo na ręce nic nie spadło. Dróga strona analogicznie. Pomoglo mi jak okrecilem poduszki od skrzyni. Są 2. Tylko nie odkręcałem 2 poduszek silnika na raz zeby silnik nie latał po komorze. Mi to zajęło ze3h. Trzeba pamiętac żeby dobrze zabezpieczyć. Silnik jest ciężki.

Edytowane przez MrQ
Opublikowano

moj mechanik sie z tym tez troch emeczyl, na pewno ponad godz. i po robocie wku*ony odrzekl, ze ostatni raz wymienial poduszki :D

GLownie chodzi o masakryczny dostep, zeby te sruby odkrecic. Ratowal sie nawet tym, ze odkrecal rozrusznik.

Na Twoim miejscu rowniez bym powierzył komuś tę robotę.

Pozdro

Opublikowano
Wymieniałem u siebie lewą poduszkę i zajęło mi to ok godzinę czasu w warunkach garażowych więc nie tak źle :wink: za to prawa to masakra...
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson