Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chcialem spytac czy w bmw 520 88rok antena do radia znajduje sie w szybie czy na dachu poniewaz mam malom antenke na dachu i w srodku lezy kolo siedzenia i jom mam podlaczonom do radia pod deskom mam drugi kabel antenowy do radia lecz jak go podlacze to slabo radyjko odbiera
Opublikowano
Oryginalna antena na szybie ma wzmacniacz antenowy znajdujący się na prawym tylnim słupku. Często przy montażu nie oryginalnego radia niepodłączony zostaje biały przewód na którym ma się pojawić zasilanie tego wzmacniacza po załączeniu radia. Sprawdź to i obejrzyj, czy przewody od pasków na szybie są wpięte w ten wzmacniacz antenowy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wersje były dwie: antena na tylnej szybie (jak pisał robert - wzmacniacz w lewym wylnym słupku), antena automatyczna/ręczna w lewym tylnym błotniku. Twoja antena na dachu, to może przeróbka byłego właściciela lub antena od telefonu?

Ponadto magiczny biały kabelek - nie wszyscy o nim wiedzą, dlatego kombinują z nowymi antenami, a ta oryginalna jest na prawdę dobra, tylko trzeba pamiętać o podłączeniu zasilania wzmacniacza :)

Kai
Opublikowano

aha oki szczeze muwiac to niepatrzylem dzis (praca) ale jesli muwicie ze sa te antenki w szybach to poprostu zostaje mi szukac bialego kabelka bo antenka na dachu to zeczywiscie od telefonu poniewaz znalazlem kabel z wtykiem do telefonu

wiec "szukam bialego kabelka i mysle ze bedzie ok"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
aha oki szczeze muwiac to niepatrzylem dzis (praca) ale jesli muwicie ze sa te antenki w szybach to poprostu zostaje mi szukac bialego kabelka bo antenka na dachu to zeczywiscie od telefonu poniewaz znalazlem kabel z wtykiem do telefonu

wiec "szukam bialego kabelka i mysle ze bedzie ok"

Tego magicznego białego kabla znajdziesz of corse we wtyczce do radia (oryginalnej) lub za pewne dyndający gdzieś z przodu za radiem.

Problem polega na tym, że nawet kupując na przykład na Allegro przejściówkę, masz baaaaaaardzo duże szanse, że tego kabla sprzedający nie podłączył.

Kai
Opublikowano

Super wielkie dzieki za pomoc "bialy kabelek" sie znalazl i oczywiscie po podlaczeniu antena zaczela znowu dzialac poprawnie

wielkie dzieki za pomoc

Opublikowano
Ja mam e36 i antene w błotniku.Moje pytanie jest takie czy też mam wzmacniacz?Gdzie on jest?Też jest biały kabel do niego?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam e36 i antene w błotniku.Moje pytanie jest takie czy też mam wzmacniacz?Gdzie on jest?Też jest biały kabel do niego?

W oryginalnej wtyczce do radia BMW jest to kabel biały - pin 16. Nie mam pojęcia, jak jest w E36, jednak standardowo były montowane wzmacniacze, więc powinien być.

Kai