Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z gory sorry za pisze zanim dokladnie przeszukalem forum, ale sprawa jest dosc pilna, poniewaz chce jeszcze dzisiaj, przed jutrzejszym wyjazdem, zdiagnozowac samochod.

Wczoraj zauwazylem, ze swieci mi sie "change engine". ;) Na konsoli nie ma zadnych bledow, samochod pracuje normalnie na wolnych obrotach, przyspiesza takze normalnie. Ogolnie wszystko, oprocz wspomnianej kontrolki, jest ok moim zdaniem. Jutro mam do przejechania kawalek i nie chce sie wpakowac w klopoty wiec pomyslalem, ze moze uda mi sie chociaz sprawdzic bledy ECU.

Jedyne co posiadam to interfejs ELM27 -> OBD II - USB. Mozecie poradzic krok-po-kroku jak zdiagnozowac bledy ECU? Nie wiem ani gdzie podlaczyc interfejs ani jakiego oprogramowania uzyc.

Opublikowano
"change engine" oznacza, że musisz wymienić silnik, masz mało czasu, ale przez noc może dasz radę. Pech przed wyjazdem zawsze człowieka dopadnie, szkoda, że to nie kontrolka "check engine" ... :wink:
M.i.k.l.i.k.
Opublikowano
inpa chyba dziala z usb

podlaczenie masz po lewej stronie kierowcy za półeczką na portfel

Dzieki. Poszlo dosc gladko, zainstalowalem sterownik wirtualnego com'a, ustawilem com12 na com1. Odpalilem obdscan, ktorego akurat mialem pod reka, i wyszlo z pamieci to:

P0154

Oxygen Sensor Circuit No Activity Detected (Bank 2 Sensor 1)

Po usunieciu bledu i przejezdzie testowym nic sie nie pokazuje. Moze wiec sonda lambda nie pada? Okaze sie pewnie niedlugo... :)

Miklik, jak sie znow zapali to chyba bede musial dzwonic po nowy silnik. Oby nastepnym razem to bylo tylko 'check engine' bo nie wyrobie finansowo... ;)

Opublikowano
Sonda chyba jest ok. Przejechalem dzisiaj 400km i nic sie na szczescie nie pojawilo. Podejrzewam, ze to chwilowa niemoc byla. Uff. :D
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.