Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , po przejrzeniu prawie 100 tematów żaden nie jest w stanie sprostać mojemu problemowi mianowicie :

Przegrzewa się silnik (nie stoi w pionie tylko dochodzi prawie do czerwonej kontrolki)

-VISKO nowe sprawne BEHR

-pompa nowa ROUVILE

-termostat nowy (za kazdym razem kiedy objawy koncowe byly te same sprawdzałem czy jest dobry i czy otwiera sie we wrzątku )

-chłodnica drożna

-czujnik temp. nowy

-licznik sprawdzony sprawny

-układ szczelny

Podsumowanie WSZYSTKO SPRAWNE !

Odpowietrzyłem układ bez viska , temp.miodzio , chłodnica gorąca , węże oba gorące.

Zgasiłem silnik , założyłem visko pojechałem do domu (jakies 2km) wskazówka uciekła jakies 3mm za połowe.

Po 30minutach włączyłem silnik pojechałem do znajomych , wyłączyłem nawiew , dałem na zimny i silnik po przejechaniu 15km znowu sie przegrzał do prawie kontrolki (+/- 1mmod kontrolki)

Rura dolna za termostatem zimna !

Górna gorąca okropnie . Strumień jest (pompa chodzi) , odpowietrzałem wszystkimi sposobami jakie są w internecie i dalej termostat jakby był zapowietrzony . Co możecie poradzić ?

uszczelka pod głowicą ?- brak płynu chłodniczego w oleju , na biało nie kopci , ciśnie jak wsciekły , sprężanie na cylindrze 11atmosfer , brak różnicy miedzy cylindrami w ciśnieniu .Proszę o każda sugestię :cry2:

Opublikowano
Spróbuj odkręcić korek z chłodnicy a zamiast niego naciągnąć kawałek foli tak żeby płyn się nie wylewał i zrób w nim dziurke żeby nie gromadziło się ciśnienie w układzie i wtedy spróbuj kawałek przejechać. być może też że po wymianie pompy wodnej został źle założony pasek wieloklinowy i pompa źle gania płyn zobacz czy visko kręci się w dobrą strone ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może termostat źle wsadziłeś?? Nie ma mozliwości by termostat raz się otwierał a raz nie.
Opublikowano

Spróbuje z tą folią ....

co do termostatu nie da się źle wsadzić bo niema żadnego oznaczenia typu ''strzałka'' ani nic . Pisze tylko 87C i to wsio .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

Jeśli wsadziłeś źle czym się sugerowałeś ?

Na każdym termo z m40 niema żadnej strzałki (tylko z ASO jest odpowietrznik dodatkowo który musi być u góry ) poza tym wyjątkiem skąd wpadłeś na pomysł że w taki a nie inny spoosób ma być osadzony ?

Opublikowano
termostat jak masz osadzony to prawidłowo sprężyna ma być w bloku.Nie ma innej możliości nie ma,kolego a wyjmowałeś wogóle termostat i zakładałeś bez niego? Jak nie to spróbuj odpowietrzyć i pojeździj ,jak ustapi to termostat na 100 proc.
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak powinien być wsadzony, a jak kiedyś wsadziłem na odwrót, jakie było moje ździwienie jak samochód zaczął się przegrzewać. Na szczeście coś mnie podkusiło by sprawdzić jeszcze raz ten termostat a tu patrze, a właściwie mój tata i mówi ze mnie chyba pojechało zeby tak termostat zakladać. Ale to było jak byłem piekny i młody.... :D Jak DJ radzi, spróbój bez termostatu.
Opublikowano

Wsadziłem bez termostatu , przejechałem około 70km i wszystko miodzio ...Podjechałem do magika , sprawdziłem termostat i był git. Założyłem nazot i znowu to samo...zapowietrza się układ sam od siebie .

ROZWIĄZANIE :

Po wielu nerwach i szukaniu problem tkwi w GŁOWICY uszczelka poszła :/

Minimalne z tłoka puściła na obieg wody.

ZAMYKAM ;]

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

Zrobie kilka fotek w czasie pracy ;) jeśli moge umiescic gdzies to w któreym temacie ? moge w tym ? (pytanie do MOD ;) )

P.S. Czytałem że nie opłaca się naprawiać M40 :/ ale warto wiedzieć czym się jeździ ;) pozdrawiam

Opublikowano
Zrobie kilka fotek w czasie pracy ;) jeśli moge umiescic gdzies to w któreym temacie ? moge w tym ?

Jest dział: Zrób to sam.

Czytałem że nie opłaca się naprawiać M40 :/ ale warto wiedzieć czym się jeździ ;) pozdrawiam
Opłaca czy nie, ale naprawdę warto taką wiedzę posiadać. M40 to wcale nie są złe silniki (pomimo, że "małe"). Ja też wyłożyłem w naprawę silnika w autku i jestem zadowolony. :wink: