Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Natknąłem się już parę razy na info że auto z napędem na 4 koła - xi musi albo powinno mieć 4 równe felgi i opony.

Czy ktoś się napotkał z taką informacją

Chodzi mi dokładnie o 335XI E92 nie o E60 (nie wiem czy to ma znaczenie)

Czy mogę założyć felgi np na przód 8,5Jx19 opony 225/40/19 a na tył 9Jx19 opony 255/35/19 ?

Czy powinienem na przód i na tył 8,5Jx19 opony 225/40/19.

Jak wiadomo inna przyczepność bo inna szerokść opon czy to ma znaczenie ?

W ETK wpisując po VIN mam do wybóru różne felgio w tym mieszane na przód i tył.

POMOCY !!!

Crejzus :)
Opublikowano

Natknąłem się już parę razy na info że auto z napędem na 4 koła - xi musi albo powinno mieć 4 równe felgi i opony.

Czy ktoś się napotkał z taką informacją

Chodzi mi dokładnie o 335XI E92 nie o E60 (nie wiem czy to ma znaczenie)

Nie, to nie prawda, do wszystkich xdrive'ow mozna zalozyc komplety mieszane i takie sa oferowane w topowych wersjach tych samochodow.

Czy mogę założyć felgi np na przód 8,5Jx19 opony 225/40/19 a na tył 9Jx19 opony 255/35/19 ?

Czy powinienem na przód i na tył 8,5Jx19 opony 225/40/19.

O jakich felgach myslisz do swojego samochodu, bo podajesz dosyc dziwne rozmiary.

Co do opon, te podane przez Ciebie nie sa prawidlowe, fabryczne 19" o rozmiarach 19x8.0 maja opony 225/35R19 i 19x9.0 255/35R19 i takie powinienes zalozyc (lub atlernatywnie 235/35R19 i 265/30R19 jezeli decydujesz sie na szersze niz fabrycznie felgi np 19x8.5 lub 19x9.0 na przod i 19x9.5 lub 19x10.0). Generalnie dobrze gdy komplet mieszany dla E92 ma 1"-1.5" roznicy pomiedzy szerokosciami.

Jak wiadomo inna przyczepność bo inna szerokść opon czy to ma znaczenie ?

Nie ma, znaczenie ma ta sama laczna srednica kol (czyli felgi + opony). Opony 225/35R19 maja taka sama srednice jak 255/30R19.

W ETK wpisując po VIN mam do wybóru różne felgio w tym mieszane na przód i tył.

Wlasnie dlatego, ze do Twojego samochodu byly oferowane komplety mieszane.

Opublikowano

Ale opony powinny być takie same = może być inna szerokość i wysokość (wg tabeli oczywiście) ale ta sama marka / rodzaj / bieżnik.

To zwłaszcza w napędzie 4x4 jest ważne.

Opublikowano

Ok dzięki za pomoc a co wy na to http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=362505

dość ciekawy artykuł.

Jeszcze jedno pytanie może ktoś będzie wiedział

Czy do E92 - nie M3, które jest szersze da się założyć felgi

9Jx19 ET i 10Jx19 ET 25

chodzi mi dokładnie o felgi model Y359

Opony chyba jeśli nie mylę 245 przód i 265 tył.

Czy nie będzie ocierać ?

Opublikowano
Ok dzięki za pomoc a co wy na to http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=362505

dość ciekawy artykuł.

Wiekszosc potwierdza Ci to co Ci napisalem. W tym jednym poscie, gdzie ktos pisze o Pirelli, problem wynika ze zlych opon, ktore wybral. Porownanie z GSXem tez jest bezsensowne, uklad przeniesienia napedu w E92, a w Eclipsie to zupelnie rozne rzeczy.

Jeszcze jedno pytanie może ktoś będzie wiedział

Czy do E92 - nie M3, które jest szersze da się założyć felgi

9Jx19 ET i 10Jx19 ET 25

chodzi mi dokładnie o felgi model Y359

Opony chyba jeśli nie mylę 245 przód i 265 tył.

Czy nie będzie ocierać ?

Bedzie ocierac tyl ma zbyt agresywne ET. 10" (szerokosc podaje sie w calach, literka J oznacza cos zupelnie innego - profil rantu felgi, sa tez felgi chocby JJ) bedzie ok w Twoim E92, ale z ET w okolicach 38.

Poza tym opony z M3 sa dla Ciebie zlym wyborem, M3 ma kola o roznej srednicy pomiedzy osiami - tyl ma wieksza, to jest wlasnie rzecz, o ktorej wspomnialem Ci wczesniej, a ktorej nalezy w xi przestrzegac.

Opublikowano

Dzieki Vermilion

Mam takie jak napisałeś - coś pokręciłem

Co do opon, te podane przez Ciebie nie sa prawidlowe, fabryczne 19" o rozmiarach 19x8.0 maja opony 225/35R19 i 19x9.0 255/35R19 i takie powinienes zalozyc

Na zimę chce 225/45/17 4szt takie same