Skocz do zawartości

Problem z grzaniem i komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Mam dwa problemy z moja niunia E34 525i M50B25 1991r.

1. Problem z grzaniem. Zaczne od tego ze jakis czas temu padlo mi visco przez co zaczela rozsac temperaturka i wywalilo plynu troche, wymienilem visco na nowe ale od tej pory jest problem z zagrzaniem temperatura rosnie ale bardzo powoli, na poczatku przed ta histora z viscem bylo ok ladnie sie zagrzewalo i bylo ok a teraz lipka, wydaje mi sie ze to wina termostatu ze obiek caly czas otwarty jest i dlatego tak ale oczekuje na wasze opinie.

2. Problem z komputerkiem, mam zalozona wersje "mala" godzina,data, tem. problem polega na tym ze nie moge ustawic wogole godziny ani daty a w momencie jak chce zoabczyc temperature naciskam przycisk i nic sie nie dzieje, jedyna rekacja jaka jest to przelaczanie godzina na date i nic wiecej w czym problem. Dodatkowo jeszcze chce zapytac czy ten komputer zgadza sie z rozkodowanym vin i wyposazeniem a doklanie jest ze powinien byc Komputer pokładowy IV z pilotem i czy to jest ten

z gory dzieki

Opublikowano
z grzaniem to raczej stawiam na termostat , a w obc niemożesz ustawić godziny bo brakuje ci napięcia na jednym pinie , też to przerabiałem , na forum jest opis jak wstawić duże obc i tam jest rozpiska na jakich pinach ma być napięcie
Opublikowano
co do grzania to tak mi sie wlasnie wydawalo ze pewnie termostat wiec trzeba bedzie go wymienic, a co do obc to nie zalezy mi na nim wogole praktycznie a tym bardziej zeby zakladac wieksze bo z tego co widzialem to wejscie u mnie na wtyczke jest tak na srodku a obc pelnym wyzej gory to nie chce mi sie z tym bawic zeby to przerabiac jedynie fajnie by bylo zeby urochmic to co jest ta godzine, bo skoro juz jest to by moglo dzialac, co do pradu na pinach to jest tylko za cholere nie wychodzi mi zeby to byla na tych pinach co mowisz chyba ze licze nie od tej strony wiec jak bys mogl to jeszcze to mi powiedziec od ktorej strony zaczynac liczyc wydaje mi sie ze od lewej w prawa ale moze sie myle
Opublikowano
niechodziło mi o wstawianie dużego obc tylko że był taki temat i tam były piny opisane które są od czego , u mnie też tak miałem jak ty , kable były wszystkie podłączone lecz brakowało mi napięcia albo na 9 albo 17 , to zmostkowałem przy samym obc z innego kabla gdzie prąd był i wszystko gra i buczy , jak tylko wróce do domu to zobaczę od której strony się to liczy bo tapicerke mam narazie zdjęta to mam wszystko na wierzchu
Opublikowano

ok bede wdzieczny

no ja sprawdzilem ejszcze raz u siebie i mam 13 pinow w jednym rzedzie czyli w sumie 26

w gornym rzecze jak sprawdzalem to mialem tak

pin: 8 - 3razy piknelo, 9 - jeden gong tak jak przy zapalaniu jest

dolny rzad:

pin: 5 - prad, 8 - prad dopiero po zaplonie, 9-prad, 10-masa, 11-prad

ja liczylem od lewej strony

Opublikowano

juz doszedlem jak zrobic zeby dzialalo wystarczylo zrobic mostek pomiedzy 18 a 19 w moim przypadku i dziala mozna ustawic date i godzine, ale teraz mam pytanie odnosnie wskazan tem. a wiec tak poki kluczyk jest w pozycji zerowej pokazuje mi tem. +50stopni, jak na zaplon -30stopni a jak wyciagne to przez 1s wyswietla sie inna wartosc za kazdym razem inna dodatkowo jak jest na zaplonie to mryga ikonka Celcjusza. przez okolo 10 sekund i potem swieci stale. z tego co czytalem na forach to jak niby pkazuje -30 to ze brak jest albo uszkodzony czujnik ale czego sie dzieje ze tak mruga i przez chwile pokazuje nie wiadomo jaka temperature mozliwe ze przez uszkodzony czujnik lub jego brak

pzdr

Opublikowano

tak jak obiecałem ,

jak patrzysz od tylu na obc to 1 jest z lewej na dole a nad nim 14 , jak marnie napisałem to wyciągnij tą wtyczkę co przychodzi do obc i ja rozbierz , tam są na jej końcach cyfry i będziesz wiedział ,

6,8,9,17 zasilanie

22 przełącznik świateł

18,19 sygnał dziwiękowy czyli gong

5 czujnik temperatury

4 masa

Opublikowano

zergared z data zrobilem, ale wracajac do temperaturki wyswietla mi stale -30 stopni, wyjalem czujnik i sprawdzilem go i dziala w roznych temperaturach ma rozne wartosci oporu wiec jest dobry tak mysle, pin 5 odpowiada za temperature z tego co znalazlem na forum z rozpiski pinow z tym ze u mnie na tym pinie jest prad raczej rzecz normalna tylko ze jest to napiecie ponad 13volt w momencie zmienay tem. powinna ona sie zmieniac jeli czujnik jest dobry a jest a tu nie ma rekacji.

Moje pytanie jest odnosnie wachac napiecia odpowiadajacego za temperature, jakie jest napiecie jak jest zimno a jak cieplo, podpowiem ze zminijszyc na chwile mozna byle jakim dezodoratem psikajac na czujnik a zwiekszyc podgrzac zapalniczka, i chodzi mi o wartosci mniej wiecej przy zimnym i przy cieplym

pzdr

Opublikowano
napięcie później ci zmierzę . Podłącz czujnik na krótko od razu do obc pod 5 pin a drugi koniec pod mase . Biegunowość nie gra roli . Może masz gdzieś kabel walnięty . ja już miesiąc jeździłem z czujnikiem w kabinie a dziś go chcę wstawić w orginalne miejsce