Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem i jestem ciekawa jaka jest odpowiedz.wiec mam bmw 330d e91 2006.od tygodnia swieci mi sie Partikelfilter tzn filtr czastek stalych,maz pojechal do poznania ,jadac 150 km autostrada zgaslo mu calkiem auto,wszystko !ciemnosc!!.adac wymienilo mu bezpieczniki i powiedzieli ze jest jakis blad (w komputrze?)po wymianie bezpiecznikow jedzie dalej ale auto jest slabsze , jakby szarpala i jest glosniejsze.czy to ma jakis zwiazek z tym filtrem FAP(filtr czastek stalych)aha wczesniej pukalo w silniku a teraz to jest glosniejsze.problemy sie zaczely od momentu zaswiecenia sie kontrolki filtra.prosze o pomoc

POZDRAWIAM :)

Opublikowano
Witam! Miałem podobny problem kilka miesięcy temu. U mnie samochód gasł i nie chciał odpalić, ale po np 30 min odpalał na kilka sekund a potem gasł. Po kilku próbach gasł tuż po odpaleniu i przez kilkanaście minut nie chciał w ogóle odpalić. Problemem był uszkodzony wtrysk. Lał paliwo niespalone do filtra cząstek stałych a tam czujniki działały tak, że rozłączały silnik. Komputer od razu krzyczał filtr u mnie nazwa w skrócie po angielsku DPF do wymiany. Wymienili wtrysk i w ASO powiedzieli, że lejący wtrysk żeby nie uszkodził DPF-a zalanym paliwem rozłącza silnik jak poczują czujniki niespalone paliwo. Po wymianie auto bezbłędnie jeździ i spala o 3 l mniej paliwa niż przed wymianą wtrysku. Może i u was jest ten sam problem.
Opublikowano

Na przyszłość polecam sprawdzenie prblemu kiedy jest on sygnalizowany a nie w chwili kiedy auto już nie chce jechać. Bardzo często jeśli problem jest sygnalizowany to może podjąć właściewe kroki i niewielkim kosztem temu zaradzić. Jeśli się oleje to potem tak się kończy, w trasie nagle auto staje i coś stuka w silniku i nie wiadomo co.

Auto wyposazone w filtr cząstek stałych DPF co jakiś czas oczyszcza filtr z sadzy przez wypalenie jej. Natomiast jeśli jest cos nie tak, np uszkodzony któryś czujnik, z którego informacja jest niezbędna do rozpoczęcia wypalania to takie wypalanie może się w ogóle nie rozpoczać. Bardzo częstym problemem jest też miejscki tryb jazdy, częste krótkie odcinki, niedogrzane auto, ciągłe gaszenie silnika itd. Dlatego w takim przypadku może dojśc do zatkania się filtra DPF.

To tak jakbyś zatkała sobie tylek korkiem, bolałby CIę brzuch i nic byś z tym nie zrobiła.

W wyniku zablokowania przepływu spalin przez wydech wzrasta cisnienie w układzie wydechowym i auto sygnalizuje problem, w skrajnej sytuacji nie pozwala silnikowi pracować bo gazy spalinowe nie mają ujścia. Ma to też bardzo negatywny wplyw na silnik i turbospreżarkę (jak korek w tyłku) i może dojśc do uszkodzenia (tak jak można się poważnie rozchorować).

Trzeba przede wszystkim udrożnić filtr cząstek stałych, można spróbowac wymuszonego wypalania (taka procedura serwisowa) ale jeśli silnik staje to raczej nic z tego nie bedzie. Nie pozostaje nic innego jak wyczyścić filtr chemicznie albo kompletnie go usunac z auta.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Dokładnie jak przedmówca napisał. Trzeba częściej odwiedzać mechanika i jak auto sygnalizuje to sprawdzić czy to coś poważnego czy jakaś pierdółka.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie musisz chyba do każdego wątku o DPF wklejać tego linka, robi się śmietnik.

zwłaszcza, że sam niby jest autorem jakże ciekawego artykułu

nie wiem co ten artykul wnosie ale IMO niezawiele... :D

Na przyszlosc jak sie zapali kontrolka FAP radze nie bagatelizowac, przedmuchac auto (jest opcja ze sie sam wypali ) ale przedewszystkim INPA i sprawdzamy co sie dzieje jakie sa korekcje(powinnismy wadliwy wtryskiwacz zobaczyc ) , a potem dopiero wsiadamy i ruszamy w trase.

To ze auto muli to normalne, pracuje w trybie awaryjnym , tnie moc , doladowanie turbiny zeby dokonca nie rozwalic wszystkiego .