Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o Pomoc

Mam wyciek oleju z lewej pokrywy zaworów od strony kierowcy.Jak wymienić taką uszczelkę czy potrzebne są jakieś blokady lub specjalne klucze ? Nic się nie przestawi w valvetronik ? Ma ktoś może jakieś zdjęcia lub film z youtube jak to zrobić ? Jak wyjąć cewki na włożonym silniku ?

Proszę o pomoc z góry dzieki za odp

Opublikowano
Witam

Proszę o Pomoc

Mam wyciek oleju z lewej pokrywy zaworów od strony kierowcy.Jak wymienić taką uszczelkę czy potrzebne są jakieś blokady lub specjalne klucze ? Nic się nie przestawi w valvetronik ? Ma ktoś może jakieś zdjęcia lub film z youtube jak to zrobić ? Jak wyjąć cewki na włożonym silniku ?

Proszę o pomoc z góry dzieki za odp

Przed chwilą się zarejestrowałeś,niczego pozytywnego jeszcze nie wniosłeś dla tej społeczności tego forum i z "bomby" oczekujesz gotowców od innych.W tej sytuacji proponuję zadzwonić na jakąś płatną infolinię-takie jest moje zdanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jakie cewki masz na myśli? elektrozawory valvetronica? jeżeli tak to możesz je beż problemu wydłubac i wsadzic po prostu z powrotem. zamieśc jakieś fotki to będzie więcej widac, ogólnie przy wymianie uszczelek górnych pokryw rozrządu nie ma potrzeby jakiś późniejszych initalizacji czy innych ingerencji komputerem
Opublikowano
...jednej uszczelki nie masz co wymieniac jak juz to komplet z obydwu stron do tego rury uszczelniajace swiece i swieczki jak masz juz wszystkie bebechy odkryte co do opisu tutaj nikt chyba nie jest w stanie siedziec i opisywac co jak odkrecac itp.....najlepiej podjechac do dobrego warsztatu bo dlubania przy tym jest na pol dnia.....
Opublikowano
witam chodzi mi o cewki zapłonowe bo te dwie z przodu można wyjąc natomiast te dwie tylne są przy samym błotniku a są długie i wcale nie ma tam miejsca, a czy musze wyjąc z dekla silnik (sterownik) walwotronika czy wyjdzie razem z deklem i czy jak go wyjme nic się nie przestawi? a wyciek mam tak duży że ciurkiem leje się na rure wydechową i strasznie się dymi więc jeżdzenie po warsztatach odpada powiem szczerze że nie raz robiłem takie żeczy tylko w innych markach wascicielem bmw jestem od pół roku i nie spotkałem się z samochodem w którym by było tak mało miejsca jak w bmw tam dosłownie dekiel od błotnika dzieli jakies 5cm a cewka ma jakies 20cm to jak ją wyjąc?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
aha, chodzi o cewki zapłonowe, jak myślisz, bmw zrobiło silnik w którym wyciąga się motor do zmiany świec??? chyba słabiutko z twoimi zdolnościami manualnymi... idzie je oczywiście wszystkie powyciągac aczkolwiek te ostatnie trudno, mam nadzieje że zdemontowałeś filtr kabinowy z półką i obudowami. silnik nastawczy valvetronic - nie sterownik - odkręcasz najpierw 4 śrubki dookoła i go po prostu wyciągasz w górę, tkwi dośc długą ośką slimakową wewnątrz i potem tak samo go wkładasz, przy końcu lekko odbija sprężyście ale to normalne, jeżeli bez zbytniego wysiłku jesteś w stanie połączyc płaszczyzny to wszystko ok, ale musisz byc tego pewny, nie że go dociągasz śrubkami na chamie, on ma tam swoje miejsce w które musi wskoczyc, po każdorazowym demontażu trzeba go jednak initalizowac za pomocą zewnętrznego kompa. generalnie też mogę doradzic tylko wizytę u specjalisty, wymiana uszczelek pokryw zaworowych to raczej łatwe zadanie przy tym aucie, także skoro cie przerasta...do majsterkowania to raczej nie e65, tu trzeba wiedziec o co 5, rozebrac to i tak łatwiejsza połowa zadania :)
Opublikowano
wielkie dzięki sporo mi pomogłes z cewkami dałem rade jutro dekiel nie powiedziałem że w samochodzie jest instalacja gazowa i z tego co widziałem będzie więcej dłubaniny , a jeszcze czytałem na innym forum że ten kawałek uszczelki od strony rozrządu trzeba posmarowac silikonem czy to prawda?jeszcze raz dziękuje za pomoc pozdrawiam.
Opublikowano
witam zapomniałem zapytac przed wyciekiem oleju miałem takie dziwne klepanie własnie po tej stronie na zimnym silniku w momencie kiedy silnik się rozgrzewał i wyłanczało się ssanie i schodził na wolne obroty wtedy w tej fałce coś klepało jak się rozgrzał przestawało co sprawdzic jak zdejmie dekiel?